Πρωταγωνιστης

Διάφορα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επαληθεύουν την παγίωση των αντεργατικών ανατροπών που έγιναν και στο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, την περίοδο 2009 - 2016 το μόνιμο τακτικό προσωπικό μειώθηκε στο Δημόσιο κατά 18,6%, ενώ μόνο την περίοδο 2012 - 2015 αυξήθηκαν οι συμβασιούχοι από 10,3% σε 13,2% επί της συνολικής απασχόλησης. Την ίδια περίοδο διευρύνθηκε η μερική και προσωρινή απασχόληση μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας».
Οι αλλαγές αυτές αντικατοπτρίζονται σήμερα στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στους δήμους και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, με τις ελλείψεις σε προσωπικό και την ανακύκλωση των εργαζομένων, με επώδυνες συνέπειες για τους ίδιους και βέβαια για το λαό.
Από την πλευρά της, βέβαια, η κυβέρνηση δικαιούται να πανηγυρίζει ότι με αυτές τις ανατροπές συρρίκνωσε κατά 30% τη μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο την περίοδο 2009 - 2016 και ότι συνέβαλε στην επίτευξη των γενικότερων δημοσιονομικών στόχων, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα πεδία δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Σε κάθε περίπτωση, επαληθεύεται ότι το κράτος ως εργοδότης είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στις αντεργατικές ανατροπές, ακριβώς επειδή είναι κράτος των καπιταλιστών. Κι απ' όπου κι αν το πιάσεις, «δουλεύει» για λογαριασμό τους...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις