ΣΥΡΙΖΑ: "Αγωνιστικά" ταγμένος με τους εκμεταλλευτές!

Με την ομιλία του, την Πέμπτη, στην έναρξη του συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στα δύο και πλέον χρόνια της διακυβέρνησής του, έχει τάχα αλλάξει ριζικά το τοπίο προς όφελος του λαού και της νεολαίας. Με «αγωνιστικές» κορόνες, για τη «σοβαρή πολιτική μάχη» ενάντια σε «δυνάμεις που προσπαθούν να επιβάλουν στη χώρα συνθήκες κοινωνικής ισοπέδωσης», με δακρύβρεχτες αναφορές στη νέα γενιά, με κάλπικες υποσχέσεις για παροχές, και με προσπάθεια να καπηλευτεί την Ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος, επιχείρησε να κρύψει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, να συγκαλύψει τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται. Στην ίδια ρότα υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής κυμάνθηκε και η ομιλία του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «2,5 χρόνια τώρα είδαν τον κόσμο να γυρίζει ανάποδα», αφού πραγματοποιήθηκαν πολλά από αυτά για τα οποία πάλευαν! Δεν πρόκειται φυσικά παρά για ένα καλοπαιγμένο έργο, που τον τελευταίο καιρό προβάλλει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να πείσει ότι τα χειρότερα τελείωσαν, ότι η διαπραγμάτευση που διεξάγει είναι προς όφελος του λαού και των παιδιών του, ότι για τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν ευθύνονται οι «αδιάλλακτοι» Ευρωπαίοι, με σκοπό να σβήσει κάθε διεκδίκηση ανάκτησης απωλειών ή αντίστασης στα όσα καινούρια αντιλαϊκά μέτρα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».
Μοναδική μάχη της κυβέρνησης είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αυτό είναι που διαπραγματεύεται με «αγωνιστικό» πνεύμα η κυβέρνηση, με τους θεσμούς της ΕΕ και ΔΝΤ. Ολα τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε, το κόψιμο μισθών και συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου, οι αυξήσεις των εισφορών και των ορίων συνταξιοδότησης, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα λεγόμενα «αναπτυξιακά» μέτρα, που περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές και μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η NATOποίηση του Αιγαίου, δεν επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση «από τα έξω». Ηταν επιλογή της για να διασφαλίσει την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, για να μην βγουν ζημιωμένοι οι εκμεταλλευτές του λαού. Γι' αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν βρέθηκε ποτέ στο στρατόπεδο των ηττημένων, όπως επιχείρησαν να παρουσιάσουν την «κωλοτούμπα» της το καλοκαίρι του 2015, και την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Ηταν πάντα με το στρατόπεδο των καπιταλιστών, της αστικής τάξης της Ελλάδας, που έβγαινε και βγαίνει κερδισμένη από τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα, αυτά που φόρτωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα στην πλάτη της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Και αυτό είναι γεγονός, άσχετα αν το ελληνικό κεφάλαιο δεν πετυχαίνει όλα όσα θέλει στον ανταγωνισμό του με άλλα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ.
Οσον αφορά τη νέα γενιά, στην οποία με μεγάλη έμφαση αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, προσπαθώντας να παρουσιάσει την κυβέρνηση αμέτοχη ευθυνών για την κατάσταση που βιώνουν οι νέοι σήμερα, να θυμίσουμε ότι με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Γενάρη του 2017, υπολογίζονται σε 1.116.790 άτομα οι άνεργοι και σε 23,5% το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο εκτοξεύεται σε πάνω από 40% για τους νέους έως 34 ετών. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις «περγαμηνές» της κυβέρνησης στα αντιλαϊκά μέτρα που στοχεύουν ιδιαίτερα τη νεολαία, όπως οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, που προβλέπουν νέες περικοπές, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, κινητικότητα, φτηνή μαθητεία για τα ΕΠΑΛ, επιτάχυνση της διαδικασίας «αξιολόγησης» της Εκπαίδευσης με κριτήριο την πιο στενή σύνδεσή της με τις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και πενιχρούς μισθούς. Τα όσα υποσχέθηκε δεν αποτελούν παρά «καλοπιάσματα» στη νεολαία, την οποία η κυβερνητική πολιτική καταδικάζει στην ανεργία, την απληρωσιά και τη δουλειά δίχως δικαιώματα, προσπαθώντας να κρύψει ότι ετοιμάζονται μέτρα με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», ένα νέο 4ο μνημόνιο. Εξάλλου, η «θαλπωρή» του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία αποδείχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και με τις διώξεις μαθητών σε πολλές περιοχές τις Ελλάδας.
Η προσπάθεια να καπηλευτούν την Ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος, με αναφορές στον Μαρξ και τον Μπελογιάννη, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κρύψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν ικανότατο υπηρέτη του συστήματος που καταδικάζει χιλιάδες νέους στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Οι χιλιάδες ήρωες του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, επώνυμοι και ανώνυμοι, πάλεψαν για την ανατροπή του καπιταλισμού, που ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του με τόση αφοσίωση προασπίζονται. Πάλεψαν για την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, που η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί, σαν δήθεν καθεστώς χωρίς ελευθερία και δημοκρατία, προβάλλοντας το ιδεολόγημα του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που στην ουσία του είναι καπιταλισμός, με φιλολαϊκό περιτύλιγμα αλλά σάπιο πάντα περιεχόμενο. Οι κούφιες και αποπροσανατολιστικές φανφάρες της κυβέρνησης πρέπει να πέσουν στο κενό. Να πάρει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ανάμεσά τους και οι χιλιάδες νέοι, απορρίπτουν τα παζάρια της με τους «θεσμούς» και όλες τις αντιλαϊκές συμφωνίες. Η μόνη λύση είναι να ανέβει η ετοιμότητα των εργαζομένων και του λαού, δίνοντας απάντηση σε παλιά και νέα μέτρα, με την οργάνωση της πάλης τους, με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς και ανειρήνευτο μέτωπο με την εργοδοσία και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά της. Με επιθετικές διεκδικήσεις και ανάπτυξη αγώνων με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις