Τύφλα να 'χει ο καπιταλισμός ...

«Ποιο είναι το νέο αριστερό υπόδειγμα;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος της «Αυγής» Δ. Χρήστου και για να μην αφήσει σε αγωνία τον αναγνώστη απαντάει ο ίδιος: «(...) η κοινωνία έχει το δικαίωμα να δοκιμάσει τις σοσιαλιστικές ιδέες και έχει ασφαλώς το ίδιο δικαίωμα, να απορρίψει ένα μοντέλο ή μεταρρυθμίσεις, αν αυτές δεν δουλεύουν προς όφελος της πλειονότητας των πολιτών. Με λίγα λόγια, το πολιτικό πεδίο δεν μπορεί παρά να είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία (...) Το μοντέλο (σ.σ. του σοσιαλισμού στον 21ο αιώνα) δεν υπάρχει και δυστυχώς ο κλήρος έπεσε στον ΣΥΡΙΖΑ να το διατυπώσει (...) Πρόκειται για μια αέναη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με την έγκριση αλλά και τον έλεγχο της κοινωνίας (...) που θα δημιουργούν συνθήκες ανακατανομής του εθνικού πλούτου (τον οποίο) πρέπει πρώτα να τον δημιουργείς. Και για να τον δημιουργήσεις, χρειάζεσαι ένα μεικτό οικονομικό σύστημα και σίγουρα δυνατό ιδιωτικό τομέα (...) Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα αριστερή πρωτοπορία για το ταξίδι προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Οσοι φοβούνται, μπορούν να μείνουν στην ασφάλεια του ενυδρείου τους και να περιμένουν τη λαϊκή επανάσταση».
Μάλιστα. Δηλαδή, ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα θέλει ισχυρό «ιδιωτικό τομέα», δηλαδή ιδιωτικό κεφάλαιο, που θα «παράγει πλούτο» προφανώς με την εκμετάλλευση της δουλειάς των εργαζομένων, μέσα από μια σειρά αναδιαρθρώσεων - μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μάλιστα θα νομιμοποιούνται και θα αποκτούν λαϊκή έγκριση μέσα από τους θεσμούς της εξουσίας του κεφαλαίου!
Καλά όλα αυτά. Αυτό που δυσκολευόμαστε, όμως, να καταλάβουμε, είναι τι διαφορετικό συμβαίνει με τον ...καπιταλισμό του 21ου αιώνα.
Ισως σε κάποιο επόμενο άρθρο της, η «νέα αριστερή πρωτοπορία» να ξαποστάσει λίγο από το ταξίδι της και να βρει το χρόνο να μας εξηγήσει...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις