Γιορτάζουν μαζί ...

Τι γιορτάζουν μαζί διάφοροι σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι ανά την ΕΕ, η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, διάφορα φασισταριά, η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, ο Κασιμάτης της «Καθημερινής», διάφορα μπουμπούκια του σκληρού και λάιτ αντικομμουνισμού και... το ΣΕΚ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
Μα, την «Ουγγρική Επανάσταση του 1956». Την απόπειρα, δηλαδή, ανατροπής της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Ουγγαρία το Νοέμβρη του 1956, υπό την καθοδήγηση διάφορων εθνικιστών, αντιδραστικών συνεργατών του φασιστικού καθεστώτος του Χόρτι, με ιδιαίτερο ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας, των ιμπεριαλιστών και την ανοχή και στήριξη των οπορτουνιστών τύπου Ιμρε Νάγκι.
Παράξενη η επιλογή, λοιπόν, του ΣΕΚ να αφιερώσει σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το περιοδικό «Σοσιαλισμός από τα κάτω» στην Ουγγαρία του 1956. Πολύ παράξενη, γιατί συμπίπτει με μια ένταση της αντικομμουνιστικής επίθεσης από διάφορα κέντρα αυτή την περίοδο και στην πραγματικότητα η φιλολογία τής εν λόγω τροτσκιστικής οργάνωσης την αναπαράγει, στο όνομα μάλιστα του σοσιαλισμού και του μαρξισμού.
Γιατί, είναι άλλο πράγμα να ανοίξεις τη συζήτηση για λάθη και αδυναμίες στη στρατηγική των ΚΚ που καθοδηγούσαν τη σοσιαλιστική εξουσία στην Ουγγαρία και τις άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, για τα λάθη στη σοσιαλιστική οικοδόμηση και το πώς αυτά ενίσχυσαν δυνάμεις που επιδίωκαν την αντεπανάσταση. Και άλλο να υιοθετείς όλη την ψυχροπολεμική αμερικανο-βρετανική προπαγάνδα της περιόδου και να αγνοείς τα πραγματικά γεγονότα. Και τα πραγματικά γεγονότα λένε ότι αντίστοιχες προσπάθειες, με την άμεση εμπλοκή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - για την οποία τώρα πια ανοιχτά υπερηφανεύονται σε βιβλία τους στελέχη της CIA - είχαν εκδηλωθεί και στη ΛΔ Γερμανίας το 1953 και στην Πολωνία και βεβαίως αργότερα το 1968 στην Τσεχοσλοβακία. Τα γεγονότα, επίσης, μιλάνε για αντεπαναστατικές ένοπλες δυνάμεις προερχόμενες από ναζιστικά στρατεύματα, που εκπαιδεύονταν στην Αυστρία και την ΟΔ της Γερμανίας και από εκεί πέρασαν τα σύνορα στην Ουγγαρία. Λένε, επίσης, για σφαγές κομμουνιστών και υπερασπιστών της εργατικής εξουσίας στους δρόμους. Αυτά γιορτάζουν οι φασίστες και οι αντικομμουνιστές, όλες οι αστικές δυνάμεις και καλά κάνουν, το ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν να τα γιορτάζουν όσοι αυτοαποκαλούνται αριστεροί, μαρξιστές και επαναστάτες.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής και ιδεολογικής χρεοκοπίας για τους φωστήρες του ΣΕΚ και ταύτισής τους με την αστική προπαγάνδα δεν υπάρχει, από το γεγονός ότι σε πρόσφατο τεύχος της εφημερίδας τους, σε σχετικό άρθρο κατηγορούν την CIA και τις αστικές κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης ότι δεν ήταν αρκετά τολμηρές (!), γιατί πίστευαν ότι οι «μάζες» στην Ανατολική Ευρώπη «είχαν υποστεί πλύση εγκεφάλου και ήταν ανίκανες να απελευθερώσουν τον εαυτό τους. Τον Δεκέμβρη του 1953, μια έκθεση της CIA ισχυριζόταν ότι "ο πληθυσμός δε διαθέτει, ούτε θα αποκτήσει στο μέλλον, την ικανότητα ενεργητικής αντίστασης στο καθεστώς"». Και όλα αυτά, βεβαίως, για να στηρίξουν τη θεωρία τους περί «κρατικού καπιταλισμού» στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, όπου τα ΚΚ και τα κινήματα που καθοδηγούσαν βρέθηκαν στην εξουσία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις