Ανερυθρίαστα ...

Αυτός ο τόπος είναι μικρός κι όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας λίγο-πολύ. Όλοι έχουν ονοματεπώνυμο και ποιόν, που μας ακολουθούν σαν τον ίσκιο μας και δεν αντικαθίστανται με δανεικά κοστούμια.
Όποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς σε αυτόν τον τόπο, θα βρει από κάτω το χνάρι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, το αποτύπωμα του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.
Όπως είναι γνωστό το πρόσωπο και η πολιτική ταυτότητα της μαύρης αντίδρασης, που μπήκε απέναντι σε αυτούς τους αγώνες, είναι γνωστή κι η ένταξη όσων θέλησαν να τους καπηλευτούν και να αντλήσουν εντυπωσιοθηρικά πολιτική υπεραξία από το ιστορικό κεφάλαιο της Αντίστασης.
Αν ο Σύριζα και η ΔΦΑ διεκδικεί κάποια ιστορική συνέχεια, αυτή δεν είναι του ΕΑΜ και των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής, αλλά του ΠΑΣΟΚ και το Ανδρέα Παπανδρέου, που λεηλάτησε την ΕΑΜική βάση με δημαγωγικά συνθήματα.
Αυτά τα κόκκινα σημάδια στους τοίχους μπορεί να είναι κι από αίμα. Αίμα που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία αυτής της γωνιάς, πότισε το χώμα της και το μπόλιασε με αγωνιστικές αξίες και παραδόσεις.
Αυτά τα κόκκινα σημάδια δεν μπορεί να είναι από την κυβέρνηση, που είναι ανερυθρίαστη, από πολιτική άποψη. Και δεν έχει ίχνος ντροπής για να στήσει φιέστες που φτιάχνουν τη λεζάντα της, σε μια βδομάδα που έδωσε γη και ύδωρ στο… υπερταμείο (κι ενώ σειρά παίρνουν τα εργασιακά κι η κατεδάφισή τους). Ή να βάλει -λέει- face control στις εισόδους του Σκοπευτηρίου, για να γιορτάσει σε ελεγχόμενο περιβάλλον, μη τυχόν ξεφύγει κανείς και χαλάσει την παράσταση.
Μια κυβέρνηση που εκτελεί λέξεις, αξίες και οράματα. Τις στήνει στον τοίχο, για να τις φέρει στα μέτρα της και να τις μικρύνει στο μέγεθος μιας κούφιας φράσης ή ενός ψηφοδελτίου, που θα πέσει ξανά στην κάλπη.
Που καπηλεύεται τους αγώνες του λαού της Καισαριανής για το Σκοπευτήριο και ιστορικές μορφές, όπως τον Μακρή, τον παλιό κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης, για να παρουσιάσει ως ευγενική, κυβερνητική χορηγία, αυτό που είναι λαϊκή κατάκτηση και καρπός μακροχρόνιων αγώνων.
Που ο πρωθυπουργός της έκανε λόγο για “δολοφονία ενός αξιωματικού των ναζί από τον ΕΛΑΣ“! Κι έβαλε στην ίδια πρόταση για τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, τις κορυφές του Γράμμου, αλλά και τα χαμένα νιάτα της Κορέας!
Και που όσο εκστόμιζε δεκάρικους λόγους για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, έστειλε τις δυνάμεις καταστολής να υποδεχτούν τους διαδηλωτές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και την πορεία διαμαρτυρίας τους ενάντια στην προκλητική φιέστα, φωνάζοντας “με αγώνες τιμάμε τη μνήμη των νεκρών και όχι με ξεπούλημα των πολυεθνικών”.
Τα “δημοκρατικά ΜΑΤ” (που θα καταργούνταν υποτίθεται) χτύπησαν απρόκλητα κι εξ επαφής τους διαδηλωτές, πνίγοντας μια πυκνοκατοικημένη περιοχή (στη συμβολή των οδών Πανιωνίου και Χρυσοστόμου Σμύρνης) με χημικά και δακρυγόνα.
Το έργο μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να δένει με την καταστολή και την υψηλή προστασία ενάντια στον “εχθρό-λαό”. Γι’ αυτό και χρειάζονται τέτοιες παράτες, για να ανορθώνουν το εκφυλισμένο “αριστερό προφίλ” τους. Αλλά οι μάσκες έχουν πέσει και η ΔΦΑ δεν ξεγελά πια κανέναν. Ο κύκλος της εξαπάτησης, που άνοιξε το Γενάρη του 15′ με την προκλητική επίσκεψη Τσίπρα στο Σκοπευτήριο, κοντεύει να κλείσει τώρα, με την επιστροφή του δολοφόνου στον τόπο του εγκλήματος…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις