Η επίθεση στο Ασφαλιστικό δεν έχει τελειωμό ...

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Αυτές τις μέρες, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται εκ νέου, με το 3ο κύμα μειώσεων στις επικουρικές, που ανεβάζει το συνολικό αριθμό αυτών που υπέστησαν μειώσεις σε περίπου 250.000 άτομα. Ταυτόχρονα, με την αναδρομική παρακράτηση, 290.000 μερισματούχοι του Δημοσίου είδαν τα μερίσματά τους να κόβονται και να χάνουν μέχρι και το 50%, ενώ σε ακόμα 250.000 συνταξιούχους με δύο συντάξεις επιβλήθηκε εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και στη δεύτερη σύνταξη.
Παρά τις νέες δραματικές περικοπές, σαν να μην πέρασε μια μέρα, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι βρίσκονται ξανά στην κατάσταση που ήταν πριν ένα χρόνο, όταν μετά τις μειώσεις που τους είχαν επιβληθεί το 2015 και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση τους υποσχόταν ότι με το νέο Ασφαλιστικό που θα ψήφιζε, θα σταματούσαν οι περικοπές, θα εξασφαλιζόταν η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και θα επέρχονταν «ισονομία» και «δικαιοσύνη» στο σύστημα.
Η συνέχεια, βέβαια, είναι γνωστή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το νόμο 4387/2016 που ψήφισε τον περασμένο Μάη, επέβαλε νέες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και μερίσματα του Δημοσίου, άρχισε τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, επέβαλλε νέες αυξημένες εισφορές σε μεγάλο μέρος ασφαλισμένων. Τώρα, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας για το αντίθετο, το κλίμα ξαναζεσταίνεται για νέα μείωση συντάξεων, προκειμένου το σύστημα να είναι βιώσιμο!
Μια δήλωση όλο νόημα από το ΔΝΤ
Το «σύνθημα» των νέων ανατροπών έδωσε το ΔΝΤ με τη «δήλωση συμπερασμάτων» που παρουσίασε στις 23/9. Λέει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ: «Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους (...).
Το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που η τρέχουσα πολιτική, που κυρίως προστατεύει τους υπάρχοντες συνταξιούχους, ενώ βασίζεται σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και σε χαμηλότερες αναμενόμενες συντάξεις για τους σημερινούς εργαζόμενους, δεν συνάδει με τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα καταστεί μη βιώσιμη για λόγους ισότητας μεταξύ των γενεών (...) είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές...».
Κατά συνέπεια, τίθεται πλέον ανοιχτά ζήτημα νέων μειώσεων στις ήδη αποδιδόμενες (και πετσοκομμένες πολλαπλώς) συντάξεις. Μάλιστα, ο τρόπος που προτείνεται να γίνει αυτή η νέα περικοπή, είναι η άμεση εφαρμογή του καινούργιου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, με βάση το νέο νόμο. Δηλαδή, η κατάργηση εδώ και τώρα της «προσωπικής διαφοράς», που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση με τον 4387/2016 για τους υφιστάμενους συνταξιούχους για να καθυστερήσει αντιδράσεις και να δημιουργήσει τη μαγική εικόνα ότι δεν θα κοπούν δήθεν οι κύριες συντάξεις.
Τώρα, γίνεται πιο φανερό ότι ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αποδίδει τις ίδιες συντάξεις, έστω και αν αυτές μειωθούν με τον επανυπολογισμό τους, η δέσμευση αυτή δεν έχει την παραμικρή αξία. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι με βεβαιότητα ο επόμενος στόχος για την παραπέρα μείωση των συντάξεων.
Το ΔΝΤ, μάλιστα, ισχυρίζεται στη Δήλωσή του ότι η τελευταία μεταρρύθμιση «βασίζεται σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και σε χαμηλότερες αναμενόμενες συντάξεις για τους σημερινούς εργαζόμενους». Αξιοποιώντας αυτή την δήθεν «αδικία», μεταξύ υφιστάμενων συνταξιούχων και σημερινών ασφαλισμένων, ζητάει την εκ νέου περικοπή των συντάξεων που ήδη αποδίδονται.
Συμφωνεί και επαυξάνει η ΕΕ
Επιπλέον, το ΔΝΤ συνδέει ευθέως την Κοινωνική Ασφάλιση με τα δημοσιονομικά, το οποίο αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή της ΕΕ, να συρρικνώσουν, δηλαδή, όλα τα κράτη - μέλη στο ελάχιστο την κρατική συμμετοχή στην ασφαλιστική δαπάνη. Ετσι, μπορεί η κυβέρνηση να καταγγέλλει στα λόγια το ρόλο του ΔΝΤ, αποκρύβει όμως ότι σε αυτή την αποστολή δεν είναι μόνο του.
Κι αυτό επειδή τη σύνδεση των ασφαλιστικών συστημάτων με τα δημόσια οικονομικά και την περιβόητη ανάπτυξη την κάνει πρωτίστως η ίδια η ΕΕ, που το Φλεβάρη του 2012, με τη «Λευκή Βίβλο» για τις συντάξεις, θεμελίωνε την κοινή ευρωενωσιακή στρατηγική με το εξής σκεπτικό: «Οι μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων και των πρακτικών συνταξιοδότησης είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ευρώπης και πρέπει να γίνουν επειγόντως σε μερικές χώρες, στο πλαίσιο των σημερινών δράσεων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά.
Δεδομένου ότι οι οικονομίες και οι κοινωνίες των κρατών - μελών γίνονται όλο και πιο αλληλένδετες, η επιτυχία ή η αποτυχία των εθνικών συνταξιοδοτικών πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων έχει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις πέρα από τα εθνικά σύνορα, ιδίως στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση». Στην ίδια γραμμή, ο ΣΕΒ διαπίστωνε πριν από λίγες μέρες, στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ότι «το Ασφαλιστικό θα εξακολουθήσει για πολλά χρόνια ακόμη να απορροφά πόρους και να δημιουργεί πίεση για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων...».
Γίνεται επομένως καθαρό ότι ΕΕ, ΔΝΤ, πλουτοκρατία θεωρούν τις συντάξεις εμπόδιο στην «ανάπτυξη», κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά και «βαρίδι» για τα «πλεονάσματα» που το κεφάλαιο διεκδικεί για λογαριασμό του.
Τα ελλείμματα προαναγγέλλουν νέες μειώσεις
Αλλά η νέα επίθεση που κυοφορείται, προκύπτει και από μία άλλη πηγή. Είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του (2017), το οποίο, όπως είναι γνωστό, γίνεται υπό την άμεση επίβλεψη του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή της κυβέρνησης. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ταμειακό έλλειμμα φτάνει τα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο, μόνο μετά από επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΑΚΑΓΕ, περιορίζεται στο 1,124 δισ. ευρώ.
Η εκ των προτέρων ελλειμματικότητα του νέου ταμείου οφείλεται και στη συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία για το επόμενο έτος - σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού - περιορίζεται κατά 750 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Συγκεκριμένα, από τα 10,342 δισ. ευρώ το 2015, περιορίστηκε στα 9,126 δισ. ευρώ φέτος, ενώ στον ΕΦΚΑ το 2017 έχουν προϋπολογιστεί μόλις 8,376 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα, μάλιστα, αυτό προϋπολογίζεται τη στιγμή που θα συνεχίζονται οι ήδη νομοθετημένες περικοπές.
Είναι φανερό ότι μέσω της καταδίκης του ΕΦΚΑ σε ελλείμματα πριν ακόμα λειτουργήσει, στρώνεται το έδαφος για νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις