Στο "Brookings"

Την «προίκα» της χώρας, που την καθιστά «πολύφερνη νύφη» για επενδυτές αλλά και χρήσιμο σύμμαχο και εταίρο των ΗΠΑ και την οποία αξίζει να στηρίξουν τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας, όσο και για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, διαφήμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες βράδυ στα γνώριμα «λημέρια» του ινστιτούτου «Brookings».
Αφού δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη όχι μόνο να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις αλλά και να επιβλέψει την εφαρμογή τους στο ακέραιο, ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε ότι η χώρα αποτελεί έναν περιφερειακό κόμβο για την Ενέργεια, τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες, παίζει σημαντικό ρόλο στον Τουρισμό και τη ναυτιλία, αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Διευκρίνισε ότι η διπλωματική ατζέντα της κυβέρνησής του υπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου ως παλιό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και «ένα απ' τα λίγα που πληροί τις υποχρεώσεις του και ως προς τις αμυντικές δαπάνες», και με ισχυρή συνεργασία με τις ΗΠΑ, η οποία εκφράζεται και μέσα από τη βάση της Σούδας, τη συνεργασία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και στην ανταλλαγή πληροφοριών, προωθεί τριμερή σχήματα συνεργασίας με χώρες όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, αναλαμβάνει περιφερειακές πρωτοβουλίες, πρωτοστατεί στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στην ενίσχυση της συνεργασίας βαλκανικών κρατών, όπου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση ενισχύει το ρόλο της χώρας ως κόμβου μεταφορικού, ενεργειακού κ.λπ., μέσα από τους υπό κατασκευή αγωγούς. Κόμπασε μάλιστα ότι είναι η δεύτερη χώρα που ανοίγει δρόμο για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, ενώ εκδίδει, όπως είπε, νέες άδειες για υπεράκτιες έρευνες υδρογονανθράκων, στις οποίες αμερικανικές εταιρείες είναι ενεργές. Διαφήμισε ακόμα τις «επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις λιμένων» που καθιστούν τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο.
Τέλος, μαζί με όλα τα παραπάνω δεν παρέλειψε να καμαρώσει για το γεγονός, όπως είπε, της εξασφάλισης κοινωνικής συναίνεσης στην Ελλάδα, δίχως την οποία κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει.
Για όλα αυτά, κατέληξε, η Ελλάδα σήμερα «αποτελεί μια χώρα θέλγητρο όχι μόνο για τον Τουρισμό αλλά και για τους επενδυτές» και χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις