Προσηλωμενοι στις αξιωσεις του μεγαλου κεφαλαιου

Βγαλμένα απευθείας από τις εκθέσεις, τις μελέτες, τα κείμενα στα οποία το μεγάλο κεφάλαιο εντός και εκτός της χώρας μας διατυπώνει τις αξιώσεις του για την εκπαίδευση, είναι τα συμπεράσματα του 2ου Προσυνεδρίου της ΝΔ για τους νέους. Επιχειρηματική λειτουργία, σύνδεση με την αγορά και τις απαιτήσεις της για μία Παιδεία που θα συμβάλλει στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, προώθηση μέτρων που χρόνια τώρα προσπαθούν οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν και αναχαιτίστηκαν από τις αντιδράσεις, βρίσκονται μεταξύ άλλων στον πυρήνα των προτάσεων.
Η ΝΔ εξαγγέλλει «μια συνολική και σε βάθος μεταρρύθμιση, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης», που θα συμπληρώνεται με «διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλικού στην εργασία και την επιχειρηματικότητα». Σπέρνει δε αυταπάτες ότι αυτό «θα δημιουργεί πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους νέους», τη στιγμή που η ανταγωνιστικότητά περνά πάνω από τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, με πρώτα θύματα τους νέους. Μιλά για πρόσβαση όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, όχι όμως με τη δημιουργία ενός επαρκούς δικτύου δημόσιων παιδικών σταθμών, αλλά με τη διατήρηση των ιδιωτικών, με κουπόνι 180 ευρώ το μήνα «για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό» και με εισοδηματικά κριτήρια. Κάνει επίσης λόγο για «αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία (...) με τακτική αξιολόγηση της διοίκησης, των ίδιων των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου», επικαλούμενη τη διεθνή εμπειρία, που έχει να προσφέρει πολλά παραδείγματα καταστροφικής ταξικής κατηγοριοποίησης, μέχρι και κλεισίματος σχολείων.
Στο πρόγραμμα της ΝΔ οι επιχειρήσεις αποκτούν ακόμα πιο άμεσο λόγο στην εκπαίδευση, πολύμορφα: Με ένταξη της επιχειρηματικότητας στο σχολικό πρόγραμμα, με επαγγελματικό προσανατολισμό από στελέχη της αγοράς, προαιρετική πρακτική άσκηση των μαθητών σε επιχειρήσεις το καλοκαίρι, συμμετοχή εργοδοτών στην επιλογή των επαγγελματικών τομέων και τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στα ΕΠΑΛ, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Για τη δε Ανώτατη Εκπαίδευση προβλέπονται ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση της αγοράς πτυχίων και προγραμμάτων, κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων και σύνδεση με τη χρηματοδότηση, συνεργασίες «με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας», πρακτική άσκηση των φοιτητών κ.ά.
Τα παραπάνω είναι διανθισμένα με υποσχέσεις για δουλειά στους νέους, για «κοινωνική κινητικότητα», αναβάθμιση και ποιότητα, ωστόσο αποτελούν ευθύ χτύπημα στο δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, των οποίων οι ανάγκες παραμερίζονται στο όνομα μια εκπαίδευσης κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων. Οι «ωμές», απροκάλυπτες διακηρύξεις της ΝΔ, πάντως, μοιράζονται τον ίδιο πολιτικό πυρήνα με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κινείται σε αντίστοιχη κατεύθυνση, προωθώντας αντίστοιχα επιχειρηματικότητα, «αξιολόγηση», μενού πτυχίων και προγραμμάτων, διατήρηση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας στο χώρο της Παιδείας, όλα για το μεγάλο κεφάλαιο...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις