Το ψυχεδελικο αφηγημα της εντιμης αριστερας

Το νέο επιμέρους αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της ευρύτερης αφήγησης του «αριστερού success story» είναι αυτό της έντιμης αριστεράς. Της έντιμης αριστεράς που φέρνει έντιμα μνημόνια, κόβει έντιμα μισθούς και συντάξεις, πλειστηριάζει έντιμα την λαϊκή κατοικία, ξεπουλάει έντιμα την δημόσια περιουσία, ρεμβάζει έντιμα στην αντίθετη κατεύθυνση, όταν φυλακίζονται άνθρωποι χωρίς κανένα στοιχείο. Το αφήγημα της έντιμης αριστεράς είναι μια φαρσοκωμωδία, μια καταγέλαστη και ερασιτεχνική κυβερνητική κατασκευή, δείγμα μιας έκδηλα ενδεούς πολιτικής τακτικής.
Το μοντέλο της έντιμης αριστεράς δεν υπάρχει. Πρόκειται για μια αγοραία ηθικολογία που αποπειράται να ξεπλύνει την καθολική περάτωση ενός προαναγγελθέντος συμβιβασμού, με παιδαριώδη μυθεύματα περί αριστερών που εξαναγκάζονται να εφαρμόσουν πολιτικές διάλυσης της εργασίας, στο όνομα της διάσωσης του κόσμου της εργασίας. Πραγματικά πρόκειται για μια πολιτική λαθροχειρία με ψυχεδελικές προεκτάσεις.
Ταυτόχρονα ο προσδιορισμός έντιμη για την αριστερά, συνιστά ευτελισμό για την ιστορία και τους αγώνες του αριστερού και του κομμουνιστικού εργατικού κινήματος, που εκκινούσε από την ταξική θέση υπεράσπισης της ζωής της εργαζόμενης πλειοψηφίας, και όχι από μικροαστικά φληναφήματα περί εντιμότητας, δάνεια από τα ηθικοπλαστικά κατάστιχα του καπιταλιστικού καθεστώτος.
Ωστόσο αποδεικνύεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να κάνουν ορθή αστική χρήση ακόμη και αυτής της απλοϊκής έννοιας της εντιμότητας, αφού εξακολουθούν να θεωρούν ως έντιμη στάση, το γεγονός ότι λησμόνησαν ότι υποστήριζαν τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο μέχρι το 2015, ενώ ξεπούλησαν ακόμη και το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα» με την παντιέρα του οποίου επανεκλέχθηκαν κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη του 2015. Έχουν υποκύψει σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και έχουν το θράσος να αυτοαποκαλούνται «έντιμη αριστερά». Δεν έχουν ίχνος εντιμότητας , όπως δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά.
Μια κυβέρνηση που καπηλεύτηκε τους αγώνες και τις προσδοκίες της εργατικής τάξης, ένα πολιτικό μόρφωμα που εξαργύρωσε το πέρασμα από τα πάνελ των αγανακτισμένων  με τον πιο χυδαίο τρόπο, μια κοινοβουλευτική κουστωδία που είναι κάθε λέξη του τετάρτου μνημονίου που ψήφισε ,μηρυκάζοντας  την διαχρονική πια επωδό, περί διάσωσης της χώρας. Μια κυβέρνηση «έρπη» στο σώμα της εργατικής τάξης, μια κυβέρνηση που έρποντας, εκλιπαρεί τους επενδυτές να έρθουν να βρουν φθηνό και εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό, χωρίς κανένα εργατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα, καθώς η κυβέρνηση της αριστεράς φρόντισε να κατασκευάσει ένα εξόχως φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.
Η έντιμη αριστερά που στην έρημο της εξαθλίωσης βλέπει χαμογελαστά πρόσωπα, όπως διατείνεται ο Τσίπρας, διαστέλλοντας σε άγνωστους ορίζοντες τα μέχρι τώρα γνωστά όρια της πολιτικής ανεπάρκειας. Η έντιμη αριστερά , που το όνομα της είναι συνώνυμο της πιο αστείας συνθηκολόγησης στην διεθνή πολιτική ιστορία, μετά από δεκαεπτά ! ολόκληρες ώρες διαπραγματεύσεων. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η έντιμη αριστερά που ξεχνάει την εντιμότητά της όταν υπογράφει μνημόνια, όπως και τις σαθρές αριστερές καταβολές της όταν περιφέρεται στα νησιά με την συνοδεία νεοναζιστών.
Η έντιμη αριστερά δεν υπάρχει. Παρά μόνο στην αιώνια λιακάδα ενός συγχυσμένου μυαλού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις