Διγλωσσίας το ανάγνωσμα

Παραθέτουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονου σχετικά με τον Φιντέλ Κάστρο για να βγουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα:
-«Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση να βρίσκομαι στην Κούβα, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, για να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν μεγάλο ηγέτη που ενέπνευσε όχι μόνο τον κουβανικό λαό και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, αλλά και την επαναστατική φλόγα σε όλον τον κόσμο. Οι λαοί, όσο μακριά κι αν βρίσκονται, ενώνονται πάνω σε κοινές αξίες και κοινά προτάγματα. Και η αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι αυτή που ενώνει τους λαούς». (Α. Τσίπρας, δηλώσεις με την άφιξη του στην Κούβα)
-«Hermanos y hermanas, (σσ: αδέρφια και αδερφές), γενναίε λαέ της Κούβας,Αποχαιρετούμε σήμερα τον Κομαντάντε Φιντέλ, εδώ από την πλατεία της Επανάστασης, όπως αρμόζει σε αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη του 20ου αιώνα. Αποχαιρετούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο. Τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια… Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων.Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία… Στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί, παρέα με τον Τσε, ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας. Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού. Αλλά αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς: Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινική Αμερική και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης. Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση…» (Α. Τσίπρας στο επικήδειο λόγο του, ΦΩΤΟ)
Από άρθρο του ευρωβουλευτή (και καθηγητή Νομικής) του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονο στο ΒΗΜΑ (4/12) με τίτλο «Μια αντιφατική προσωπικότητα».Γράφει ανάμεσα στα άλλα για τον Φιντέλ Κάστρο: « Ο θάνατος του γηραιού πρώην δικτάτορα Φιντέλ Κάστρο οριοθετεί κατά πάσα πιθανότητα το τέλος μιας εποχής όχι μόνο για την Κούβα αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο.. Εδώ και χρόνια όμως έχει αρχίσει μια πορεία «κινεζοποίησης» δηλαδή διατήρησης του αυταρχισμού σε πολιτικό επίπεδο, με ταυτόχρονη σταδιακή στροφή προς τον καπιταλισμό…Ο εκλιπών ήταν μια αντιφατική φυσιογνωμία αφού επαγγέλθηκε την κοινωνική απελευθέρωση και ηγήθηκε της ανατροπής του αυταρχικού καθεστώτος Μπατίστα αλλά κατέληξε να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός νέου τύπου αυταρχισμού…Η αλλαγή σελίδας μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους τους Κουβανούς»
Προφανώς πρόκειται από μία πρώτη ματιά για δύο διαφορετικές εκτιμήσεις που απευθύνονται σε δύο διαφορετικά ακροατήρια. Η πρώτη του πρωθυπουργού σε ένα ευρύτερο «αριστερό ακροατήριο». Η δεύτερη, σε ένα «συντηρητικό», όπως και συνολικά η αρθρογραφία του ΒΗΜΑΤΟΣ για το όλο ζήτημα.
Και οι δύο όμως είναι υποκριτικές. Η πρώτη γιατί μετά τις συναντήσεις με τον Ομπάμα και την πλήρη συμπόρευση με τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή ,χρησιμοποιεί την παρουσία του μοναδικού ηγέτη της Ε.Ε που πήρε μέρος στην κηδεία ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».
Η δεύτερη γιατί στο όνομα της «αμεροληψίας και αντικειμενικότητας» αναπαράγει «κομψά» τους τόνους λάσπης που ρίχτηκαν στον νεκρό πια κομμουνιστή επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν θα πρέπει να τους πιστέψουν. Είτε εκθειάζοντας, είτε κατηγορώντας τον Φιντέλ η ταξική ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις