Οργανωμένος παραλογισμός

1. Αφημένη στην πλήξη της, η δημοκρατία έχει ξεπέσει στη δύναμη της συνήθειας και ο πρόεδρός της λειτουργεί όπως ο τεχνικός του θεάτρου, που ανεβάζει και κατεβάζει την αυλαία μηχανικά. Δεν συνδέεται με τη ζωή μας, απλά παρακολουθούμε την πένθιμη πορεία της. Ούτε πρόκειται για μυστήριο, αλλά για το αποτέλεσμα μιας διαρκούς πολιτικής φθοράς και ανομίας. Ετσι φτάσαμε στη Χρυσή Αυγή και στη δολοφονία του Φύσσα, που ανήκει πλέον στην τάξη των μαρτύρων.
2. Η Χρυσή Αυγή διάλεξε τον Φύσσα, έναν νέο που έμπαινε στο μάτι γενικώς της Ακροδεξιάς, ένα πλάσμα ιδιαίτερο, που έγραφε στίχους καθώς μέσα του σχηματίζονταν οι αρχές της ιπποσύνης. Η απάθεια του κράτους και η γελοία παρουσία της Αστυνομίας επέτρεψαν στη Χρυσή Αυγή να «λύσει» τον δολοφόνο και να τον αμολήσει συνοδεία και άλλων σκυλιών. Ας μας φωτίσει εδώ ο Αντρέ Μαλρώ: «Σε αυτό το σκηνικό, ακόμα και ο φόβος συνθλιβόταν κάτω από ένα και μόνο ανεπανόρθωτο και απόλυτο: την αηδία».
3. Μετά περάσαμε στη δίκη και στον οργανωμένο παραλογισμό της μιας αναβολής μετά την άλλη. Αποδιωγμένη από τους νόμους της λογικής σκέψης, η Αστυνομία άρχισε να πουλάει τρέλα μέσα στο δικαστήριο και όλοι να παρακολουθούν με φρίκη την προσπάθεια απόκρυψης ακλόνητων στοιχείων. Ο εκφοβισμός των μαρτύρων κατηγορίας από θρασύδειλους χρυσαυγίτες, που προκαλούν κυρίως τη μητέρα του Φύσσα, συνεχίζονται και σήμερα.
4. Η γενικευμένη διαφθορά του κράτους πρέπει να μας καταστήσει αμείλικτους απέναντι στον Κυριάκο και τον Τσίπρα. Οποιαδήποτε άλλη φωνή υποταγής θα οδηγήσει στη ρητορική των καναλαρχών, στις «ευγενείς ψυχές» των αστών και στον μελίρρυτο κομψό λόγο της εκκλησίας! Οσο περνάει ο χρόνος, φουντώνει η αγανάκτηση του κόσμου, που δεν καταφέρνουν να του κλείσουν το στόμα. Η κατάσταση είναι ήδη επικίνδυνα τεταμένη και καθόλου δεν είναι τυχαία η δήλωση του Μητσοτάκη για το πρόταγμα «νόμος και τάξη». Το σχέδιο αυτό χτυπά κατευθείαν τα δικαιώματα για τα οποία έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν γενιές ολόκληρες. Μας προκαταβάλλουν ξεπέφτοντας στη φτηνή διαφήμιση των σχεδίων τους, καθώς γνωρίζουν πως δεν θα μπορέσουν ούτε αυτοί να κυβερνήσουν.
5. Οι Συριζαίοι κυβερνούν με μια απάθεια χωρίς προηγούμενο. Την απάθεια αυτή την εκλαμβάνω ως μορφή βίας ενάντια στον πολίτη από ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ πίστη στους πολίτες. Τώρα, μπροστά στην πραγματικότητα που οι ίδιοι κατασκεύασαν, θα αναγκαστούν, για να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο τη γενική κατακραυγή, να είναι φειδωλοί στα ψέματά τους. Η επιλογή τους να συντονιστούν με τους Ευρωπαίους είναι πολιτική. Γι' αυτό χρησιμοποιούν σαν στήριγμα πολιτικούς δεύτερης διαλογής, όπως κάνουν οι Δεξιοί. Αν επιθυμούν να επιβιώσουν πολιτικά, οφείλουν να αφεθούν ολοκληρωτικά στους προστάτες τους - και καλά θα κάνουν.
6. Παραφράζοντας τον Μακιαβέλι - που διαχωρίζει την αιωνιότητα από την πραγματικότητα με αφορμή το μοντέλο του ελευθερωτή, που δικαίως δεν έχει έλεος, και του Δον Κιχώτη, που αρνείται ν' αντιμετωπίσει την πραγματικότητα - εμείς, σύντροφοι, αποβλέπουμε σ' εκείνη την πραγματικότητα που εμπεριέχει την αιωνιότητα.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις