Περί ... "σταλινικού παρασυντάγματος" και "συνταγματικής νομιμότητας"

gallery thumbnail
Μεγάλη συζήτηση έγινε στη Βουλή, από την κυβέρνηση, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα την περασμένη Πέμπτη περί «συνταγματικής νομιμότητας», ενώ από τη σχετική συζήτηση δεν έλειψε και ο... «καθιερωμένος» αντικομμουνισμός: «Εδώ ο πρωθυπουργός, στις 8 Φεβρουαρίου του 2015, μας έλεγε ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Και προκύπτει μετά από ένα χρόνο ότι είστε η κάθε λέξη ενός σταλινικού παρασυντάγματος. Αυτό είστε»...Η αποστροφή ανήκει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδο, κατά την προχτεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια.
Την κατάλληλη απάντηση και στα δύο ζητήματα έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
Σε ό,τι αφορά τις αντικομμουνιστικές αναφορές, σημείωσε: «Το σταλινικό, όπως λέτε, Σύνταγμα, στο άρθρο 1 έλεγε ότι απαγορεύεται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Ποιο είναι πιο προοδευτικό; Επειδή μιλάτε και έχετε πάρει την καραμέλα τώρα.
Το Σύνταγμα εκείνο που εσείς κατηγορείτε, έλεγε ότι όλοι οι πολίτες - ήταν από τα πρώτα διατάγματα της Οχτωβριανής Επανάστασης - δικαιούνται δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό κ.λπ. και εφαρμόστηκαν σε εκείνες τις συνθήκες και με εκείνη την κατάσταση».
Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα περί «συνταγματικής νομιμότητας», που αναπαράγουν όλα τα αστικά κόμματα, κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα, ο Θ. Παφίλης ανέδειξε το γεγονός ότι οι διατάξεις περί «ισότητας», «δικαιωμάτων» κ.ο.κ. των αστικών Συνταγμάτων έχουν τυπικό μόνο περιεχόμενο, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη.
Αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημείωσε: «Μιας και υπερασπίζεστε το αστικό Σύνταγμα, αυτό λέει στο άρθρο 22: "H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού". Κύριε Λοβέρδο, εσείς και οι κυβερνήσεις που υπηρετήσατε, τι κάνατε; Ενάμισι εκατομμύριο ανέργους. Τι διασφαλίσατε; Για ποιο Σύνταγμα μιλάτε; Διασφαλίζετε την εργασία; Διασφαλίζετε αξιοπρεπή ζωή; Τι διασφαλίζετε και μιλάτε λοιπόν και κόπτεστε για το Σύνταγμα;».
Και - μιας και το συζητούμενο θέμα ήταν οι τηλεοπτικές άδειες - πρόσθεσε: «Δεύτερον, άρθρο 15 του Συντάγματος. Λέει: "Ο άμεσος έλεγχος του κράτους κ.λπ., έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και νεότητας".
Ολα τα κόμματα, λοιπόν, αυτά τα χρόνια που κυβερνάτε, οι προηγούμενοι και εσείς οι επόμενοι, αυτό έκαναν όλα τα κανάλια; Αντικειμενική ενημέρωση και ποιοτικά προγράμματα;»...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις