Αναζητά νέο ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα

Στα «κεραμίδια» εμφανίζεται να έχει βγει η Χρυσή Αυγή εκφράζοντας την αντίθεσή της στα μνημόνια και την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει ομιλία βουλευτών του ναζιστικού αυτού μορφώματος ή του επικεφαλής του στη Βουλή, που να μην της εξαπολύει ...μύδρους. Ετσι, από το ρόλο της προγραμματικής αντιπολίτευσης που είχε αναλάβει αρχικά απέναντι στην κυβέρνηση, τώρα θέλει να δείξει ότι έχει περάσει στην ...κατά μέτωπο επίθεση. Ο στόχος; Να ξεγελάσει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα ότι τάχα «δουλεύει» για τα συμφέροντά τους.
Η αλήθεια, όμως, είναι πασίγνωστη. Η ΧΑ, με όπλα το λαϊκισμό, το ψέμα, τον αντικομμουνισμό, την ψευτοαντισυστημική φρασεολογία αλλά και την προσαρμογή κάθε φορά στις συνθήκες, έχει στόχο να αναδειχθεί σε δύναμη κρούσης του κεφαλαίου, που όμως να έχει λαϊκή στήριξη. Αλλωστε, όσο και να επικαλείται τα λαϊκά συμφέροντα, δεν μπορεί να κρύψει ότι πίσω από κάθε φράση της κρύβονται τα διαπιστευτήριά της στο κεφάλαιο.
Για παράδειγμα, αρχικά, όταν ακόμα η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είχε κάνει την εμφάνισή της, η ΧΑ το «έπαιζε» προγραμματική αντιπολίτευση. Τα όσα ανέφερε μιλώντας στη Βουλή στις 10 Φλεβάρη, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ, Χρ. Παππάς, είναι χαρακτηριστικά: «Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα σταθεί αρωγός σε πολλές από τις μελλοντικές σας πρωτοβουλίες και ενέργειες, όπως αυτές που αναγγέλθηκαν στην ομιλία επί τη αναλήψει των καθηκόντων σας (...) Θα σταθούμε ενάντια σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική, όπως αυτή εκφράστηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τη διακυβέρνηση της ξενοκρατίας, της ξενοδουλείας και της εκποίησης της χώρας μας (...) Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η Ελλάς έχει πλέον έναν νέο και ηλικιακά πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας διαδέχεται έναν φοβικό πρωθυπουργό».
Η στάση ανοχής της ΧΑ απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν ένα ζήτημα που προβλημάτισε κάθε καλόπιστο εργαζόμενο, κάθε αγωνιστή. Βέβαια, το ζήτημα έχει την εξήγησή του. Εκτός από την προσπάθεια να παζαρέψουν τη θέση τους σε συνθήκες που αντιμετωπίζουν σοβαρές διώξεις, υπάρχουν και βαθύτεροι λόγοι, που πρέπει να αναζητηθούν στο γεγονός ότι και οι δύο δυνάμεις είχαν κοινό έδαφος στο θολό αντιμνημονιακό αστικό ρεύμα που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο εξαιτίας της αγανάκτησης λαϊκών στρωμάτων αλλά και της δράσης συγκεκριμένων αστικών επιτελείων. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν τηλεοπτικοί σταθμοί, ιστοσελίδες που συνδέονται με γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα και άλλα αστικά κέντρα που προέβαλλαν εξίσου και από κοινού τη δράση της ΧΑ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, οι ιδιότυπες σχέσεις της σοσιαλδημοκρατίας και του φασισμού χάνονται στις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Το γεγονός αυτό φάνηκε όμως και από την ανάποδη, από τη στάση που κράτησαν και κρατούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΧΑ, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της προέδρου της Βουλής.
Κινήσεις ελιγμού για να μπερδεύει το λαό
Τώρα που η πολιτική της κυβέρνησης έχει απογυμνωθεί μπροστά στα μάτια του λαού και αποκαλύφθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι κυβέρνηση αντιλαϊκή, κυβέρνηση του κεφαλαίου και επόμενο είναι ότι θα αρχίσει να προκαλεί τη λαϊκή αγανάκτηση, η ΧΑ έσπευσε να πάει απέναντι, εξυπηρετώντας και πάλι με τον καλύτερο τρόπο την αστική τάξη, προσπαθώντας να παίξει το χαρτί της εκμετάλλευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.
Για παράδειγμα, κατά την ψήφιση, στη Βουλή, στις 15 Ιούλη, των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το 3ο μνημόνιο, ο αρχηγός της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκος, ξεκίνησε την ομιλία του με λεονταρισμούς του τύπου «μιλάμε για προδοσία της θέλησης του ελληνικού λαού», «κατάλυση λαϊκής κυριαρχίας». Μάλιστα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπόψη το δημοψήφισμα που «μαζί συμφωνήσαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να ακουμπήσει τις διαθέσεις ενός λαϊκού κόσμου που επέλεξε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, φανερώνοντας επίσης το επικίνδυνα θολό και αποπροσανατολιστικό περιεχόμενο του ερωτήματος. Κάνοντας ειδική αναφορά στο ταμείο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, όπου μεταφέρεται η κρατική περιουσία, είπε ότι «είμαστε μία χώρα υπό κατοχή» και εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του «στη φορολόγηση των όποιων κερδοφόρων επιχειρήσεων έχουν απομείνει».«Τιμωρείτε», είπε χαρακτηριστικά, «αυτούς που επενδύουν, όταν δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα με τη λίστα Λαγκάρντ».
Στην τοποθέτησή του κατά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα, στις 22 Ιούλη, στη Βουλή, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ανέφερε: «Εμείς, ως Χρυσή Αυγή, αρνούμαστε να υπακούσουμε στα εκβιαστικά διλήμματα αυτών των νομοθετημάτων με τα προαπαιτούμενα και γι' αυτό θα καταψηφίσουμε και τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία, λέγοντας "όχι" στο μνημόνιο, επιστροφή στην εθνική κυριαρχία, επιστροφή στην εθνική παραγωγή».
Αν και οι τοποθετήσεις του Μιχαλολιάκου «μιλάνε» από μόνες τους, αξίζουν δύο παρατηρήσεις. Με τις φράσεις «χώρα υπό κατοχή», που επιστρατεύει συνεχώς η ΧΑ, αυτό που κάνει είναι να φροντίζει να «βγάζει λάδι» την εγχώρια αστική τάξη. Αλλωστε, είναι παιδί της και γεννήθηκε για να την υπηρετεί. Δεύτερον, με τα εύηχα επιστροφής στην «εθνική κυριαρχία», «στην εθνική παραγωγή», δεν εννοούν ότι οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός θα σταματήσει να ματώνει για τα κέρδη του κεφαλαίου, εννοούν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να στρατευτούν στις απαιτήσεις του «εθνικού κεφαλαίου». Παρόλο όμως που η ΧΑ εμφανίζεται ως «ευρωσκεπτικιστικό κόμμα», αντίθετο στην ΕΕ και στο ευρώ, ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει προς το παρόν να παραμείνει στην Ευρωζώνη και την ΕΕ γιατί «έχει πληρώσει για την παραμονή της», προσπαθώντας έτσι να διατηρείται συνδεδεμένη με τις κυρίαρχες τάσεις στο κεφάλαιο.
Το ... αντισυστημικό κόμμα
Η ΧΑ πλασάρεται και ως αντισυστημικό κόμμα. Και εδώ τα στοιχεία βοούν για την «ταυτότητά» της. Στις 17 Ιούλη, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας, στη διάρκεια της τοποθέτησής του για το νομοσχέδιο του «μίνι φορολογικού», ανέφερε: «Εμείς, ως Χρυσή Αυγή, ως λαϊκό κίνημα, δεν πιστεύουμε στην πάλη των τάξεων. Πιστεύουμε ότι όλες οι βαθμίδες της οικονομίας είναι λαός. Και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες. Κίνητρα πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις, για να επενδύσουν τα κέρδη τους, για να προσλάβουν υπαλλήλους».
Ποια είναι τα κίνητρα προς ...«την οικονομική βαθμίδα του λαού», δηλαδή τους επιχειρηματίες, που θέλει η Χρυσή Αυγή; Στις 17 Ιούνη η ΧΑ είχε προγραμματίσει τα «εγκαίνια» του νέου δουλεμπορικού γραφείου που έστησε με το μανδύα του σωματείου και με την επωνυμία «Αγιος Νικόλαος», λίγα μέτρα μακριά από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Πέρσι, είχε ανοίξει τέτοιο γραφείο στη Χαλκίδα προμηθεύοντας επιχειρήσεις της περιοχής με εργάτες ανασφάλιστους και 18 ευρώ μεροκάματο.
Ακόμα, σχετικά με το δουλεμπορικό γραφείο στο Πέραμα, ο βουλευτής της ΧΑ, στις 7 Ιούλη, στην εκπομπή της ΧΑ (απόσπασμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο) αναφέρει προς τον άλλο βουλευτή της ΧΑ Ηλ. Παναγιώταρο: «Είχαμε ιδρύσει πριν από λίγο καιρό, θυμάσαι πολύ καλά και με δικές σου ενέργειες και με δικιά σου βοήθεια, το Σωματείο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης». Ο Ηλ. Παναγιώταρος απαντά: «Τον "Αγιο Νικόλαο"! Μεγάλη η χάρη του...». Ο Γ. Λαγός συνεχίζει: «...Να ενημερωθεί ο κόσμος, να ξέρει ότι (...) μάς έχουν ζητήσει συνάντηση κάτω, άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να φέρουνε πλοία (σ.σ. εφοπλιστές), είναι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, θα κάνουμε συνάντηση μαζί τους πιθανόν και μέσα στην εβδομάδα, θα καταφέρουμε έτσι ώστε να ξεκινήσει η δουλειά (...) Και θα επαναλάβω για μια φορά ακόμα τη δήλωση που έχω κάνει και τους έχει πειράξει πολύ: Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από το λιμάνι κάτω...».
Ανάλογες «δηλώσεις» είχε κάνει ο ίδιος και τον Αύγουστο του 2013, λίγες μέρες πριν στήσουν τη δολοφονική ενέδρα στο Πέραμα, σε βάρος κομμουνιστών συνδικαλιστών της Ζώνης που είχε ως αποτέλεσμα 9 εργάτες να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα από ρόπαλα και αιχμηρά αντικείμενα.
Ας σημειωθεί ακόμα ότι στην αποθράσυνση των χρυσαυγιτών είναι εμφανής η επίδραση της προσπάθειας να «βγει λάδι» η Χρυσή Αυγή, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο από τις διαδικασίες που έχουν επιστρατευτεί για τη διεξαγωγή της δίκης όσο και από τα χαϊδολογήματα της κυβέρνησης προς την εγκληματική ναζιστική οργάνωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις