Ολοι τους Ευρώπη μένουνε!

«Δεν θα γίνουμε ζητιάνοι στη γειτονιά των Βαλκανίων. Το "ναι" στην Ευρώπη θα νικήσει. Και στην πρώτη γραμμή θα είναι τα αγόρια και τα κορίτσια της Ελλάδας που δεν θέλουν η Ελλάδα να γίνει Βόρεια Κορέα». Αυτά δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού επιχειρώντας, τη βδομάδα που πέρασε, να πάρει πάνω του το βάρος της προπαγάνδας για την υπεράσπιση του «Ναι».
Στο σύνολό τους οι υπερασπιστές του «Ναι» κάνοντας γαργάρα το γεγονός ότι η πρόταση των δανειστών, την οποία υπερασπίζεται το «Ναι», είναι ελαφριά παραλλαγή της κυβερνητικής πρότασης την οποία υπερασπίζει το «Οχι», κινήθηκαν σε ένα ακραίο κινδυνολογικό πλαίσιο που τροφοδοτήθηκε και από την εικόνα με τις ουρές στις τράπεζες. Αξιοποίησαν τη στάση της κυβέρνησης για να περάσουν μαζικά αντιδραστικά ιδεολογήματα. Να συκοφαντήσουν κάθε προοπτική σύγκρουσης και ρήξης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να πείσουν ότι είναι μονόδρομος ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να διαλαλήσουν πάγιες αντιδραστικές αντιλαϊκές απαιτήσεις του κεφαλαίου, με μπόλικο αντικομμουνισμό και έχθρα απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Συγκροτώντας μια κίνηση σε αντιδραστική - αντιλαϊκή κατεύθυνση, δηλητηριάζοντας επικίνδυνα το λαό, τους εργαζόμενους. Και όλα αυτά βεβαίως με την άμεση παρέμβαση της εργοδοσίας. Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι ορισμένα τμήματα του κεφαλαίου και της εργοδοσίας όπως π.χ. γνωστοί φαρμακοβιομήχανοι τοποθετήθηκαν υπέρ του «όχι», φανερώνοντας τον ενδοαστικό ανταγωνισμό που εκδηλώνεται, στον οποίο ο λαός έχει μπει στη μέση.
Μέσα στο περιβάλλον των κεφαλαιακών ελέγχων και του ενδεχόμενου πτώχευσης, άλλωστε, η εργοδοσία βρίσκει μια πολύ καλή δικαιολογία να τσακίσει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Με τη φράση «νυν υπέρ πάντων αγών» έκλεισε την παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος ότι «στη μάχη αυτή θα κριθεί κυριολεκτικά η τύχη της Ελλάδος και το μέλλον των παιδιών μας. Ο ελληνικός λαός - είπε - δεν καλείται να κρίνει κάποια τελική συμφωνία με την Ευρώπη, αλλά στην ουσία να αποφασίσει για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ. Ετσι ερμηνεύει την ψήφο του η Ευρώπη, χωρίς τη βοήθεια της οποίας η χώρα θα καταστραφεί ολοκληρωτικά οικονομικά μέσα σε μερικές εβδομάδες».
Υπαινιγμούς για την εθνική ασφάλεια, που κινδυνεύει, άφησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής: «Οποιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτή την δύσκολη και ασταθή γειτονιά του κόσμου ξέρει από μικρό παιδί ότι η εθνική ασφάλεια είναι το υπέρτατο κριτήριο των αποφάσεών μας», είπε και συνέχισε: «Εκθέτουμε την χώρα μας σε κινδύνους. Οσοι νομίζουν ότι ψηφίζοντας "όχι" ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν και σφάλλουν σοβαρά».
Ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε «να αποκαλύψει την πραγματική της ατζέντα που είναι εξόδου από το ευρώ και αδιαφορίας για την ασύντακτη χρεοκοπία και την απώλεια εθνικών κεκτημένων. Καλεί τον λαό να στηρίξει το λόμπι της δραχμής; Να αποδεχθεί την πτώχευση; Την επιστροφή στο 1949;»
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε «οι πολιτικές της Ευρωζώνης είναι πιεστικές. Ομως εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Αποτέλεσμα του ΟΧΙ θα είναι η επίταση της κρίσης και η εξαθλίωση», ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, περιορίστηκε σε καταγγελία λέγοντας ότι «η κυβέρνηση είπε ψέματα σε όλους και χρεοκόπησε τη χώρα. Χάσαμε κονδύλια ενώ μας έλεγε επί μήνες ότι δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο και τώρα παρακαλάει για νέο μνημόνιο».
Βεβαίως οι του «μένουμε Ευρώπη» δεν ασκούν κριτική στα μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις της κυβέρνησης, αφού άλλωστε αυτοί στηρίζουν το ούτως ή άλλως αντιλαϊκό πακέτο Γιούνκερ, με εξαίρεση τα ζητήματα των φόρων και ορισμένων απαιτήσεων των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ που αφαιρούν ορισμένα προνόμια τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις