Οξύτατες ενδοαστικές κόντρες φανερώνουν οι εξελίξεις

Οσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη διαπραγμάτευση μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των εταίρων της ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, την κατάληξή της, τις επιστολές του πρωθυπουργού με τις οποίες ζητά νέα δανειακή σύμβαση και μνημόνιο, ενώ αποδέχεται την πρόταση Γιούνκερ, είναι εξελίξεις από τις οποίες πραγματικά ο λαός μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Μία όμως από τις πλευρές που έχουν αναδειχτεί είναι και αυτή της οξύτατης σύγκρουσης που εκδηλώνεται με αφορμή αυτές τις εξελίξεις μέσα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Αν κάποιος ανατρέξει σε δημοσιεύματα, δηλώσεις, αρθρογραφία και δει από πού προέρχονταν αντιδράσεις, με τι περιεχόμενο, αλλά και πώς εκφράζονταν θα αντιληφθεί το μέγεθος αυτής της ενδοαστικής διαπάλης. Το πώς, δηλαδή, μερίδες του κεφαλαίου στρατεύονται πίσω από πολιτικές επιλογές ανάλογα με τα συμφέροντά τους.
Θυμίζουμε ορισμένα πράγματα: Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη διαπραγμάτευση, εμφανίστηκαν στο τραπέζι και από την ελληνική πλευρά αλλά και από την πλευρά των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ διάφορες προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές προέβλεπαν μέτρα όπου βεβαίως προμετωπίδα ήταν το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, το Φορολογικό, οι συντάξεις, ο ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις και άλλα, που χτυπούσαν πρωτίστως την εργατική - λαϊκή οικογένεια, η οποία καλείται να πληρώσει ακριβά τη νέα συμφωνία. Μέσα στις προτάσεις, βέβαια, υπήρχαν και προβλέψεις που αφορούσαν άμεσα τμήματα του κεφαλαίου, την κερδοφορία τους ή και το αντίστροφο. Δηλαδή, μέτρα που εμφανίζονταν από μια πρώτη ματιά να πλήττουν επιχειρηματικούς ομίλους ή κλάδους σε σχέση με άλλους ή σε σχέση με ανταγωνιστικούς ομίλους του εξωτερικού στον ίδιο κλάδο. Ετσι, θυμίζουμε ότι το μότο «αύξηση του ΦΠΑ στη νησιά» κινητοποίησε αντανακλαστικά που μπορεί να πρότασσαν το μαρασμό των νησιών, αλλά στην ουσία αφορούσαν την προστασία της κερδοφορίας αυτών των ομίλων σε σχέση με άλλους γειτονικών χωρών. Ελεγαν - και σωστά - πως η αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά θα στείλει τουρίστες στην Τουρκία ή αλλού, όπου είναι πιο φτηνά. Μία λεπτομέρεια: Στο συγκεκριμένο κλάδο, που εμφανίζεται ως ναυαρχίδα τα τελευταία χρόνια, οι εργασιακές σχέσεις, η απληρωσιά, οι πενιχροί μισθοί είναι κανόνας.
Η πρόταση της τρόικας σε σχέση με την πρόταση της κυβέρνησης διέφερε και σε άλλα αντίστοιχα σημεία. Για παράδειγμα: Η αύξηση του φόρου χωρητικότητας και η κατάργηση των ειδικών φορολογικών προνομίων της ναυτιλίας. Η κατάργηση του μειωμένου φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες, η μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης. Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων και όσων δεν καλύπτονται από τις πατέντες. Αυτές οι διαφορές ήταν λογικό να εγείρουν τις έντονες αντιδράσεις των εφοπλιστικών ομίλων, των ομίλων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την Ενέργεια σε βάρος της τρόικας. Θυμίζουμε ότι ήδη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε φροντίσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να θεσπίσει φοροαπαλλαγές σε όσες εταιρείες ασχολούνται με έργα φυσικού αερίου. Επίσης, θυμίζουμε ότι η συγκυβέρνηση εκτός από τις νέες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, που ψήφισε και πάλι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, απάλλαξε μεγάλους ομίλους από πρόστιμα που είχαν επιβληθεί ακόμα και για λαθρεμπόριο...
Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, όταν πια είχε ήδη ανοίξει η συζήτηση για πορεία εξόδου από την Ευρωζώνη, υπήρξε παρέμβαση από τον ΣΕΒ, το ΣΕΤΕ, την ΕΣΕΕ με θέση ότι πρέπει να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε απόφαση και κίνηση ρήξης με τους «θεσμούς». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό όπου μάλιστα τον κατηγορεί για πορεία προς την εθνική καταστροφή. Οι ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ έκαναν το ίδιο και μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη είχε οριστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η οποία αναβλήθηκε με αιτιολογικό τις επαφές της συγκυβέρνησης με τις Βρυξέλλες.
Είναι προφανές ότι από τις μέχρι τώρα επιλογές της συγκυβέρνησης, αυτό το τμήμα του κεφαλαίου έχει απώλειες και επιχειρεί με τις παρεμβάσεις του να τις αναπληρώσει ή να τις μετριάσει. Θυμίζουμε ότι παλιότερα ο ΣΕΒ είχε κάνει παρέμβαση λέγοντας ξεκάθαρα ότι δεν είναι δυνατόν να την πληρώνουν οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι και να τη βγάζουν καθαρή οι εφοπλιστές. Η κόντρα αυτή που εκδηλώνεται σε αυτή τη συγκυρία με τέτοιο τρόπο είναι ενδεικτική και για το τι δυνάμεις κινητοποιούνται σήμερα για να στηρίξουν το «όχι» της κυβέρνησης ή το «ναι» που υιοθετούν άλλες αστικές δυνάμεις μπροστά στο επικείμενο δημοψήφισμα. Και βέβαια το γιατί μια αστική κυβέρνηση απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση του ΚΚΕ στη Βουλή να διευρυνθεί το ερώτημα για να δοθεί η δυνατότητα στο λαό να τοποθετηθεί απέναντι και στην αντιλαϊκή πρότασή της και στην αντιλαϊκή πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ με αποδέσμευση από την ΕΕ και το λαό στην εξουσία.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται οι ενδοαστικές κόντρες να κλιμακωθούν, καθώς η ίδια η κατάσταση είναι πολύπλοκη και βέβαια τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν είναι ενιαία σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία. Αυτό που μένει αμετάβλητο είναι ότι το μεγάλο κεφάλαιο είναι ενωμένο για να χτυπήσει, να πλήξει τα συμφέροντα του λαού. Και αυτό γίνεται και τώρα γιατί ανεξάρτητα από το ποιοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πληγούν περισσότερο από κάποιους άλλους, και αυτά που προτείνει η συγκυβέρνηση και βέβαια όσα πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση συναντώνται στις αντιλαϊκές - αντεργατικές επιλογές, που μάλιστα ταυτίζονται σε τέτοιο βαθμό ώστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να λέει «ναι» στην πρόταση Γιούνκερ και να ζητά νέο μνημόνιο, την ίδια στιγμή που καλεί το λαό να πει «όχι» στην ίδια πρόταση...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις