Ετοιμότητα για συνεργασία και "εναλλακτικές" υπέρ των μονοπωλίων

Εκπρόσωποι αστικών θεσμών και κυβερνήσεων μιλούν για «νέα φάση» και συμβιβασμούς που θα φέρουν την πολυπόθητη (καπιταλιστική) ανάπτυξη
Ο ερχομός τόσο του Μ. Σουλτς (φωτ.) όσο και του 
Γ. Νταϊσελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι εντείνονται 
οι διεργασίες στα αστικά επιτελεία
Την προσδοκία τους ότι θα επιτύχουν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ένα συμβιβασμό που θα διασφαλίσει τα μονοπωλιακά συμφέροντα εξέφρασαν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καταγράφοντας το υπαρκτό έδαφος που υπάρχει ευρύτερα για ένα άλλο μείγμα αστικής διαχείρισης συνολικά στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες που το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσφέρει σε αυτή την κατεύθυνση.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και προσβλέπουμε να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να ζητά ειδική μεταχείριση για το χρέος της.
Ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης των Ευρωπαίων εργοδοτών «BUSINESSEUROPE», Μάρκους Μπέιρερ, έσπευσε να επισημάνει: «Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα δράσει υπεύθυνα και πραγματιστικά στις επερχόμενες συζητήσεις, σεβόμενος τις συμφωνηθείσες από την ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκές δεσμεύσεις».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στέλνοντας τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε ότι προσδοκά «μια πολύ στενή συνεργασία».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σχολίασε ότι «πρόκειται για κορυφαία αλλαγή στην Ελλάδα που θα έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη» και επισήμανε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «δε θα είναι κυβέρνηση των αρνήσεων». Μιλώντας σε ιταλικά ΜΜΕ δήλωσε: «Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα, είναι ρεαλιστής και θα διαπραγματευθούμε χωρίς να υπάρξουν εκβιασμοί» και εξήγησε: «Ο Τσίπρας ξέρει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ο Γάλλος Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικά θέματα, Πιερ Μοσκοβισί, είπε ότι θέλει να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όχι «πού θέλει να πάει» αλλά «πώς θέλει να πετύχει το στόχο του», συμπληρώνοντας ότι, όσον αφορά τη δυνατότητα μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους, «δεν είναι αυτή η στιγμή για να γίνει μια τέτοια συζήτηση, είναι ακόμη πολύ νωρίς».
Εδαφος για ευρύτερες διεργασίες
Η εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σε πολλούς την αφορμή να αναθερμάνουν τις συζητήσεις για «άλλη πολιτική» (εννοώντας άλλο μείγμα οικονομικής διαχείρισης του καπιταλισμού), διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανεμπόδιστη επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι περιμένει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «προς όφελος της ανάπτυξης και της σταθερότητας της Ευρωζώνης, μέσα σε πνεύμα προόδου, αλληλεγγύης και ευθύνης», συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι «οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί και οφείλουν να τηρηθούν». Ο υπουργός Μισέλ Σαπέν δήλωσε μάλιστα ότι η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται «στην κατάλληλη θέση ώστε να αποτελέσει το σύνδεσμο ανάμεσα στην Ευρώπη στην οποία ανήκουμε, την Ευρώπη της δημοσιονομικής σοβαρότητας, η οποία θέλει να βλέπει τις δεσμεύσεις να εφαρμόζονται, και τη Νότια Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα, η οποία σήμερα υποφέρει και χρειάζεται να βρει έναν άλλο δρόμο από αυτόν που είχε πάρει, για να επιστρέψει στην ελπίδα και στην ανάπτυξη», κάνοντας λόγο για σύναψη «νέων συμφωνιών για νέα προγράμματα» στήριξης.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, σε μήνυμά του στον Τσίπρα, σημείωσε ότι «η πρόκληση που σας περιμένει είναι σίγουρα πολυσύνθετη. Μια ολόκληρη ήπειρος παρακολουθεί τις ελληνικές εξελίξεις με μεγάλη συγκινησιακή συμμετοχή». Ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν,δήλωσε, αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ότι «πρέπει να βρεθεί μία λύση συμβατή με τις υπάρχουσες ισορροπίες... Υπάρχουν πολλές επιλογές, θα τις συζητήσουμε» και υπογράμμισε πως «το μήνυμα των ελληνικών εκλογών συμβάλλει και στη στήριξη του ιταλικού αιτήματος για λιγότερη οικονομική ακαμψία».
Προσδοκίες να τηρηθούν οι δεσμεύσεις
Ετοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση δήλωσε και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκέλα Μέρκελ, που σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για μας τα μέτρα της νέας κυβέρνησης να στοχεύουν στη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, το οποίο σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν». Την ίδια στιγμή βέβαια, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Μέρκελ (CDU), Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, προτίμησε άλλη γλώσσα υπεράσπισης των γερμανικών συμφερόντων, υπογραμμίζοντας ότι «οι Ελληνες έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν όποιον θέλουν. Εμείς έχουμε το δικαίωμα να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τα χρέη τους».
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε πως η Ελλάδα «είναι ανάγκη να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το έλλειμμά της και να ανταποκρίνεται στις διεθνείς δεσμεύσεις της», επισημαίνοντας ακόμα ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι εξεγέρθηκαν κατά της οικονομικής αποτυχίας και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως υπάρχουν μερικά «σημάδια κινδύνου» στην παγκόσμια οικονομία.
«Η κυβέρνησή μου είναι διατεθειμένη να εργασθεί (μαζί σας) για την ενίσχυση των διμερών και ευρωπαϊκών σχέσεών μας, όπως πρέπει να γίνεται μεταξύ δύο εταίρων και συμμάχων μεσογειακών χωρών, όπως είναι η Ισπανία και η Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, με το βλέμμα στραμμένο και στην οικοδόμηση «μετώπου» στον ... «ευρωπαϊκό Νότο».
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, διαμήνυσε ότι «δε θα διαγράψουμε δάνεια αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης ή των λήξεων... Αλλά αυτό δε θα αλλάξει το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα «για την περήφανη και ιστορική σου νίκη», δηλώνοντας ότι προσβλέπει «στη μεταξύ μας στενή και αγαστή συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα, είτε αυτά αφορούν το Κυπριακό πρόβλημα είτε τις οικονομικές και άλλες επιδιώξεις Ελλάδας και Κύπρου».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις