Μεσημβρινές κάθετες σκέψεις

1. Η ανάγκη είναι η μητρική μας γλώσσα.
2. Οσοι είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε στην Καισαριανή γνωρίζουμε πως το Σκοπευτήριο είναι τόπος περισυλλογής, κυρίως ψυχικής αναμέτρησης. Ο τόπος αυτός δεν παρηγορεί, δεν έχει καμία σχέση με τη μοιρολατρία, δεν απορεί για το μέλλον, είναι καθαρή έννοια - κι ας απλώνεται στο αχανές του θανάτου -, είναι πάντα ζωντανός αφού μάχεται καθημερινά τη λησμονιά. Ο τοίχος του λειτουργεί ως πνευματικός νόμος, παρών και αιώνιος, υψώνεται με ένταση και έχει πάντοτε τον τελευταίο λόγο. Με τις σκέψεις αυτές, προσπάθησα να κατανοήσω την αστραπιαία επίσκεψη στο χώρο του Αλέξη Τσίπρα μετά την ορκωμοσία του. Οχι πως δεν είναι δικαίωμά του. Στην περίπτωση ωστόσο του νέου πρωθυπουργού, η επίσκεψη αυτή θα ήταν καλό να πραγματοποιηθεί στο τέλος της θητείας του, όταν θα έχει κάνει ταμείο και θα έχει βρεθεί στην κατάσταση εκείνης της ψυχικής ισορροπίας που σου προσδίδει τη μορφή του προσκυνητή, τη μόνη μορφή που σηκώνει ο χώρος.
3. Δεν έχω ακούσει στη ζωή μου τόσες πολλές ανελέητες και διαδεδομένες κοινοτοπίες που εκστομίζει σε κάθε του δημόσια εμφάνιση ο ακλόνητος μικροαστός Σταύρος Θεοδωράκης. Επιρρεπής στη λογοδιάρροια, που τον βοηθά να εξαπατά τον εαυτό του, αφοσιωμένος στην πνευματική νωθρότητα, στην οποία οι επιδόσεις του είναι ακαταμάχητες, περιφέρεται με μια ψεύτικη αυτοπεποίθηση συνθλιβόμενος από το βάρος της μετριότητας.
4. Κορυφαίος δειλός των εκλογών αναδείχθηκε ο Σαμαράς. Κρυμμένος πίσω από τον αποστειρωμένο ακροδεξιό Βορίδη, περίμενε την επανεκλογή του με το θράσος που έχουν οι τοκογλύφοι όταν πλησιάζει η ώρα να πληρωθούν. Περιττός πια και επικίνδυνος, με κλίση μεγάλη στη συκοφαντία, δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην ήττα του. Συμπεριφέρεται σαν νευρόσπαστο, επιτρέποντας σε όλους εμάς να διακρίνουμε τον τσάμπα μάγκα που έκρυβε με επιμέλεια μέσα του. Τώρα εξηγούνται πώς μας άφησε ενέχυρο στα χέρια των Γερμανών, πώς μέσα από τις επίλεκτες μονάδες των μπάτσων σάρωνε ό,τι κινιόταν στους δρόμους. Μια κρυφή πληγή είναι ο Σαμαράς, και τώρα που αυτό γίνεται εμφανές, αντί να το βουλώσει, πουλάει επιθετικότητα. Η πτώση του σίγουρα θα γίνει μια ανυπόφορη απειλή για μας. Εύχομαι οι γνωστοί δημοσιογράφοι να μην κοπιάσουν να διατηρήσουν τη μοιραία σχέση τους και με τις νέες μικρότητες του Αντώνη, γιατί τώρα που ψάχνει σε ποιον να ρίξει το φταίξιμο που έφαγε το κεφάλι του, μπορεί να δείξει κι αυτούς.
5. Η επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής δεν με εξέπληξε. Η κατάσταση της ωμότητας που εκπροσωπούν τα μέλη της, χάρη στις γνωστές υπηρεσίες, κρατιέται ζεστή και ετοιμοπόλεμη. Οι ψηφοφόροι της, θρασύδειλοι και χοντροκομμένοι, ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που, όταν μαζευτούν πάνω από δύο, αποκτούν τις συνήθειες της συμμορίας. Πρόκειται για ένα σχιζοειδές μόρφωμα, με έντονο σύμπλεγμα ανωτερότητας, που κατατρύχεται από αβυσσαλέες αντιφάσεις. Η περιφρονητική στάση απέναντί τους δεν αρκεί. Πρέπει όλοι να σχηματίσουμε ένα απειλητικό κύκλο που θα στενεύει διαρκώς γύρω τους.
Γιώργος  ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις