Σημαδεύουν, αλλά ποιον;

 κόσμος το 'χει τούμπανο ότι οι Γιούνκερ, οι Μοσκοβισί, τα αρπακτικά των αγορών σημαδεύουν το ΣΥΡΙΖΑ». Αυτά μεταξύ άλλων ισχυρίζονται διάφοροι της Κουμουνδούρου, πλέκοντας μια αφήγηση θυματοποίησης και ηρωοποίησης συγχρόνως του ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια του λαού. Ηρωας, γιατί τάχα τα βάζει με τις αγορές και τους εκπροσώπους τους, θύμα γιατί τάχα τον ...καταδιώκουν.
Ούτε καν μισή αλήθεια. Οι Γιούνκερ, Μοσκοβισί και λοιποί της ευρωενωσιακής συνομοταξίας, οι αγορές, το κεφάλαιο δηλαδή, απαιτούν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτινάξει και τα τελευταία ψήγματα ασάφειας που σκόπιμα διατηρεί γύρω από πλευρές της πολιτικής του, γιατί του χρειάζονται για να ψηφοθηρεί. Και το απαιτούν απ' τη στιγμή που ο ίδιος κατέθεσε βιογραφικό στο κεφάλαιο, να τον επιλέξει για διαχειριστή των υποθέσεών του, απ' τη στιγμή που ο ίδιος κατέθεσε διαπιστευτήρια στη λυκοσυμμαχία του, εκφράζοντάς της την αφοσίωσή του.
Στην πραγματικότητα, κανείς απ' αυτούς δε θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να συναντήσει, συζητήσει, συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αυτός αναλάβει τα ηνία της αστικής διακυβέρνησης στη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και το παραδέχονται όσοι από δαύτους δεν είναι υποχρεωμένοι να μασάνε τα λόγια τους για τα ψηφαλάκια.

 ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι δεσμευμένοι ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αυτό νομίζω ότι μετράει και αυτό είναι το βασικό στοιχείο», ήταν η καθησυχαστική διαβεβαίωση του Ολι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, όταν αυτός έσπευσε να του ζητήσει να πιστοποιήσει την προσήλωση του κόμματός του στη λυκοσυμμαχία.
Ομοίως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, γνωρίζοντας το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει απ' τις επόμενες εκλογές εφόσον δεν αμφισβητεί τα ιερά και όσια του καπιταλισμού, δήλωσε: «Η Επιτροπή θα πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατία και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα (...) Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε σέβεται τα βασικά δικαιώματα και τις αξίες της ΕΕ».
Ποιες είναι αυτές οι αξίες; Η πάση θυσία προάσπιση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στόχος που διαπερνά κάθε απόφαση της ΕΕ και στο βωμό του οποίου θυσιάζονται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το ίδιο το δικαίωμα των λαών να ζουν με αξιοπρέπεια.

Α
κόμα και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος έσπευσε να επικροτήσει τη δήλωση Κατάινεν, λέγοντας:«Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Κομισιόν, αρκεί βέβαια και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να αναγνωρίσει μια συνέχεια σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας».
Ακόμα όμως και ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, που έθιξε τάχα μου τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε προχτές: «Σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές του κάθε λαού, οι αγορές δεν αγαπούν την πολιτική αστάθεια, έχουμε όμως τις προτιμήσεις μας. Η προτίμησή μας είναι η ακεραιότητα της Ευρωζώνης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».
Ακριβώς, στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης και στις μεταρρυθμίσεις, που ισοπεδώνουν λαούς και δικαιώματα, ομνύει και ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό οι Βρυξέλλες το γνωρίζουν πολύ καλά. Ο ίδιος εξάλλου λίγο πριν έρθει στην Αθήνα είχε σημειώσει, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις: «Οποια και αν είναι η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε»...
Αλλά και οι «αγορές» μιλούν απευθείας, δίχως τη διαμεσολάβηση των πολιτικών τους εκπροσώπων και έχει αξία το τι λένε. Για παράδειγμα, το αμερικανικό μονοπώλιο του χρηματοπιστωτικού κλάδου, η γνωστή και μη εξαιρετέα «Goldman Sachs», σε έκθεσή της ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «ακόμη και αν σημειωθεί κυβερνητική αλλαγή, υπάρχει χώρος για συνέχεια και για συναινετική λύση». Συμπεραίνει με βάση τα δεδομένα, όπως επιβεβαιώθηκαν και στα συμπόσια στο Σίτι του Λονδίνου από Μηλιό και Σταθάκη, πως«οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, πιθανότατα, θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει τη συγκυρία που χτίζεται στην οικονομία αντί να πυροδοτήσει φυγή κεφαλαίων που θα οδηγούσε σε διπλή ύφεση».

Α
κόμα πιο λιανά το κάνει ο όμιλος της Alpha Bank, που σχολίασε: «Οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά τη χώρα. Ενδιαφέρονται, όμως, όποιος κυβερνά να εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Οι αγορές θα ανακάμψουν στο βαθμό που υποχωρήσει η αβεβαιότητα για το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής».
Είναι συνεπώς καθαρό τι ζητά το κεφάλαιο, όπως και η πεποίθησή του ότι οι αξιώσεις του θα αποτελέσουν «ευαγγέλιο» για όποιον αναλάβει την αστική διαχείριση. Η Alpha Bank διαμηνύει εξάλλου στους διεκδικητές αυτής της διαχείρισης πως τα οικονομικά τους προγράμματα οφείλουν να είναι «συμβατά με τη συνέχιση της πολιτικής προσαρμογής της οικονομίας με άξονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανταγωνιστική ανάπτυξη».
Κι εξ όσων γνωρίζουμε ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΔΗΜΑΡ ούτε οι ΑΝΕΛ ούτε το χρυσαυγίτικο μόρφωμα ούτε καμία απ' τις παραφυάδες του αστικού πολιτικού συστήματος αποκηρύττουν στόχους σαν αυτούς. Απεναντίας, πίνουν νερό στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανταγωνιστικής ανάπτυξης. Συναντούνται συνεπώς στο στόχο, μοιραία και στα μέσα επίτευξής του, που ο λαός τα ζει με οδυνηρό τρόπο στο πετσί του εδώ και χρόνια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις