Ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει (και) τους άνεργους

Π
αρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία και την προστασία των ανέργων, τον Ιούνη του 2013, ο Αλ. Τσίπρας έλεγε: «Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται από τη δημιουργία ανακυκλούμενων θέσεων εργασίας (...) Ούτε με τα προγράμματα μερικής και προσωρινής εργασίας. Οι πολιτικές αυτές είναι απλά μηχανισμός ανακύκλωσης των ανέργων (...) Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παραμένει η επίτευξη σταθερής και πλήρους απασχόλησης. Και αυτό μπορεί να γίνει (...) με τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης συμβατών με την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων (...) Αυτή την περίοδο να μη βρεθεί κανείς και καμιά μόνος/η απέναντι στην κρίση (...) Με άμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, που ήταν πριν την μείωσή του στις 28/2/2012, με στόχο να φτάσει το 80% του βασικού μισθού και σταδιακή χρονική επιμήκυνση της χορήγησής του σε πρώτη φάση για άλλους 12 μήνες. Με εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, χορήγηση επιδόματος ανεργίας και συμμετοχή τους στα προγράμματά του, εκείνων των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή της διακοπής της με δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ».

Σ
χεδόν ένα χρόνο μετά, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη τις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αν κυβερνήσει. Για την ανεργία και την προστασία των ανέργων, υποσχέθηκε «άμεσα ένα έκτακτο πρόγραμμα για την ανάκτηση της εργασίας, διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Το πρόγραμμα προβλέπει την καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας της τάξης των 300.000 στο σύνολο της οικονομίας - δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (...) Εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση, η απορρόφησή τους στον ιδιωτικό τομέα θα συνδυαστεί με στοχευμένες επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας για νέους 15 - 24 ετών και μακροχρόνια ανέργους άνω των 35 ετών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (...) Αυτό (το πρόγραμμα), τον πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δισ. από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, κατά 1,5 δισ. από τα 2,5 δισ. του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και κατά 500 εκατ. από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης». Για την προστασία των ανέργων, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε: «Το πρόγραμμά μας για 300.000 νέες θέσεις εργασίας θα εξοικονομήσει πόρους, αφού ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων του επιδόματος θα αποκτήσει εργασία. Σε ισάριθμους ανέργους θα χορηγηθεί επίδομα ανεργίας, με κοινωνικά κριτήρια».

Τ
ι προκύπτει; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τον Ιούνη του 2013 αφόριζε τα προγράμματα της μισοδουλειάς και της ανακύκλωσης της ανεργίας, το Σεπτέμβρη του 2014 υπόσχεται ότι ως κυβέρνηση θα φτιάξει 300.000 τέτοιες θέσεις απασχόλησης, μέσα σε μια πενταετία. Γιατί, βέβαια, τα ΕΣΠΑ, από τα οποία χρηματοδοτεί τα προγράμματά της και η σημερινή κυβέρνηση, μόνο τέτοιες θέσεις απασχόλησης προβλέπουν: Ολιγόμηνες, με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα, που προσφέρουν, κύρια στους νέους, ένα διάλειμμα εργασίας ανάμεσα σε δυο περιόδους ανεργίας. Για τους άνεργους, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν αύξηση του επιδόματος του ΟΑΕΔ στα 461 ευρώ, από 360 που είναι σήμερα, επιμήκυνση του χρόνου καταβολής κατά 12 μήνες (σήμερα έχει διάρκεια μέχρι ένα χρόνο), διεύρυνση των κριτηρίων γι' αυτούς που το δικαιούνται και παροχή του επιδόματος στους άνεργους αυτοαπασχολούμενους. Καμιά από αυτές τις δεσμεύσεις δεν επαναλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε από τη ΔΕΘ. Αντίθετα, υπόσχεται την καταβολή του ίδιου πενιχρού επιδόματος στον ίδιο αριθμό ανέργων (9,2% των εγγεγραμμένων), τους οποίους όμως υπόσχεται να ανακυκλώσει, με την προϋπόθεση ότι κάποιοι από τους σημερινούς επιδοτούμενους θα περάσουν για λίγους μήνες στα προγράμματα των ΕΣΠΑ! Μέσα σε 15 μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που έταζε στους άνεργους, τους οποίους κοροϊδεύει ωμά και τους «εκπαιδεύει» να χαμηλώνουν ολοένα και περισσότερο τις απαιτήσεις τους, να συνηθίσουν να ζουν αδιαμαρτύρητα στη φτώχεια. Το «κοστολογημένο» και «ρεαλιστικό» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσαρμοσμένο στις «αντοχές της οικονομίας» του κεφαλαίου και γι' αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην πολιτική της ΝΔ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις