Σύνταξη στην... κόλαση

ύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσφέρουν φορολογικά κίνητρα, ώστε οι ασφαλισμένοι να παραμένουν περισσότερα χρόνια στην εργασία τους και όχι απλώς να ψηφίζουν νόμους που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτει ότι γενικά θα πρέπει να αλλάξει η όλη φιλοσοφία: από το κύριο - κρατικό ταμείο ο συνταξιούχος θα πρέπει να περιμένει μόνο μια ελάχιστη σύνταξη για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αν θέλει κάτι παραπάνω που να πλησιάζει τον μισθό που έπαιρνε, θα πρέπει να συμμετέχει και σε ένα π.χ. επαγγελματικό ταμείο. Κι αν θέλει ακόμη μεγαλύτερα εισοδήματα κατά τα χρόνια της σύνταξης, τότε θα πρέπει να επενδύσει - αποταμιεύσει σε έναν ιδιωτικό τομέα.
Η νέα αυτή φιλοσοφία περιγράφει με απλά λόγια τους προτεινόμενους εδώ και χρόνια τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος:
- Ο πρώτος πυλώνας είναι ο υποχρεωτικός - κρατικός ασφαλιστικός φορέας (π.χ. ΙΚΑ).
- Ο δεύτερος πυλώνας είναι, για παράδειγμα, τα επαγγελματικά ταμεία και μπορεί να είναι ένα μεικτό σύστημα (κρατικό ή/και ιδιωτικό)...
- Ο τρίτος πυλώνας πρέπει να είναι εθελοντικός και να αφορά την ιδιωτική ασφάλιση».

Τ
ο ρεπορτάζ της «Καθημερινής», απ' όπου και το παραπάνω απόσπασμα, δε λέει κάτι καινούργιο για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο προωθεί η ΕΕ, σύμφωνα με τη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου. Να θυμίσουμε ότι πρωτοεφαρμόστηκε στη Χιλή τη δεκαετία του '70 από τη δικτατορία του Πινοσέτ.
Ηδη, η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει ετοιμαστεί για την εφαρμογή του, προωθώντας τη λεγόμενη εθνική σύνταξη και μέτρα για την ολοκλήρωσή του. Ξεκινώντας από την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και τη δραστική περικοπή των επικουρικών, την ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας Ασφάλισης των μισθωτών σε ένα, ενώ και η προετοιμασία για τα επαγγελματικά ταμεία προχωρά. Θυμίζουμε ότι πολλές φορές, οι ίδιοι οι εργοδότες προωθούν τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων, όπως η απαίτηση των φαρμακοβιομηχάνων για μετατροπή του επικουρικού ταμείου των φαρμακοϋπαλλήλων σε επαγγελματικό με τη συμφωνία της Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ), που οδήγησε σε μεγάλη μείωση των συντάξεων.
Βεβαίως, οι προτάσεις της μελέτης του Ευρωκοινοβουλίου δείχνουν και τη μέθοδο υποταγής των εργαζομένων σε πολιτικές εξαθλίωσής τους, με δεδομένο ότι ήδη προωθούνται μια σειρά αντιασφαλιστικά μέτρα, όπως μείωση με τάση κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών, αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, μαζί με την παράδοση των αποθεματικών των Ταμείων στο κεφάλαιο και το «κούρεμα». Εξαθλίωση που θα ενταθεί για όλους τους συνταξιούχους.

Μ
ιλούν για φορολογικά κίνητρα, ώστε οι εργαζόμενοι να μένουν παραπάνω χρόνια στη δουλειά. Μα υπάρχει και ο εξαναγκασμός, δηλαδή το γεγονός ότι δεν φτάνει η σύνταξη για να ζήσουν οι συνταξιούχοι. Για παράδειγμα, στη Γερμανία ολοένα και περισσότερες εταιρείες, όπως η «Daimler» και η «Bosch», προσλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλούς συνταξιούχους πρώην εργαζομένους τους. Λένε ότι η γήρανση του γερμανικού πληθυσμού αποτελεί τη βασική αιτία γι' αυτό το φαινόμενο, καθώς ήδη προκαλεί σημαντικές ελλείψεις εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που δεν μπορεί να καλύψει η μετανάστευση. Λένε, επίσης, ότι οι συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι μπορούν ν' αποδώσουν αμέσως, αφότου επαναπροσληφθούν, αφού δούλευαν σ' αυτούς τους επιχειρηματικούς ομίλους πριν συνταξιοδοτηθούν. Μόνο που η αλήθεια δε βρίσκεται στους παράγοντες που προβάλλουν ως αιτιολογία γι' αυτό το φαινόμενο. Προσλαμβάνουν τους συνταξιούχους, που αναγκάζονται να δουλέψουν προφανώς γιατί δεν τα βγάζουν πέρα με τη σύνταξή τους, και τους πληρώνουν το μισό μισθό από αυτό που παίρνουν οι εργαζόμενοι. Καταφέρνοντας και με αυτή τη μέθοδο να πιέζουν τους μισθούς, να χτυπάνε τα εργασιακά δικαιώματα.
Το επαγγελματικό ταμείο θα συμπληρώνει την κύρια ή εθνική σύνταξη που λέει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ανταποδοτικά. Δηλαδή, ανάλογα με τις εισφορές του εργαζόμενου. Και μπαίνει το ερώτημα: Οταν οι μισθοί δε φτάνουν για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών ποια εισφορά για ποιο επαγγελματικό ταμείο; Κάπως έτσι έφτασαν να δίνονται συντάξεις 140 ευρώ στη Γερμανία.
Οσο για τον τρίτο πυλώνα, την ιδιωτική ασφάλιση, ισχύει για τους εργαζόμενους ό,τι και για τα επαγγελματικά ταμεία, δεν έχουν να πληρώνουν. Επίσης, τον συνδέουν με το δεύτερο, τα επαγγελματικά ταμεία, γιατί, αφενός δε διαφέρουν ως προς τη λειτουργία, στην ιδιωτική ασφαλιστική ισχύει το λεγόμενο «ανταποδοτικό σύστημα», αφετέρου «μπάζουν» τις ιδιωτικές ασφαλιστικές στη διαχείριση των επαγγελματικών ταμείων, δηλαδή στα λεφτά των εργαζομένων. Διπλό όφελος για το κεφάλαιο και μείωση - κατάργηση εργοδοτικών εισφορών και παράδοση χρημάτων των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Που δεν εξασφαλίζουν, όπως και τα επαγγελματικά ταμεία, αναπλήρωση σύνταξης. Ας θυμηθούμε την ΕΝΡΟΝ στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει εθνική σύνταξη, λένε 340 ευρώ, για την ώρα. Αύριο - μεθαύριο μπορεί να μειωθεί κι άλλο. Σχεδιάζεται και η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι υπάρχει τεράστια ανεργία, που δεν μπορεί να μειωθεί δραστικά, αλλά και το γεγονός ότι οι νέοι μπαίνουν στην «αγορά εργασίας» μετά τα 30, τέτοιες μελέτες επιβάλλουν αναδιαρθρώσεις στην Ασφάλιση για δουλειά έως το θάνατο και σύνταξη στην κόλαση...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις