Συνολική η επίθεση

''Πριν αλέκτορα φωνήσαι'', η συγκυβέρνηση στέλνει μήνυμα πως το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε, αλλά πως η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων θα ενταθεί. Με πρόσφατες συνεντεύξεις του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ξεκαθάρισε αφενός ότι το δημοσιονομικό κενό που τυχόν προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί με αναδιάρθρωση δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και αφετέρου ότι οι εταιρείες, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που είναι ζημιογόνες θα πρέπει να υποστούν αποκρατικοποιήσεις, συρρίκνωση και συγχωνεύσεις.

Ταυτόχρονα, στον προθάλαμο της ανεργίας, μέσω της «διαθεσιμότητας», τίθενται 9.820 δημόσιοι υπάλληλοι. Να σημειωθεί ότι μετά και την ψήφιση του τελευταίου νόμου (4172/2013) ο χρόνος διαθεσιμότητας έχει μειωθεί από τους 12 μήνες στους 8 μήνες, προκειμένου πιο γρήγορα να «αξιολογούνται» και να πετιούνται στην ανεργία οι εργαζόμενοι του Δημοσίου.

Η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με τις διαθεσιμότητες και την κινητικότητα, δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Θα έχει άμεσες επιπτώσεις για το σύνολο των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Συγκεκριμένα:
  • Στα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ.), οι επιπτώσεις θα αφορούν στο σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους ασφαλισμένους, ακόμη και στην ίδια την καταβολή των συντάξεων. Για παράδειγμα, στο περιφερειακό υποκατάστημα συντάξεων Αθήνας (οδός Νικηφόρου), η έλλειψη προσωπικού είναι, κυριολεκτικά, δραματική. Σε αυτό το υποκατάστημα, αν και «βγαίνει» το 60% των συντάξεων του ΙΚΑ, οι αρμόδιοι εισηγητές είναι μόλις 19, από 45 που ήταν κάποιους μήνες νωρίτερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος έκδοσης απόφασης για καταβολή σύνταξης να έχει αυξηθεί κατά 4-5 μήνες. Πρακτικά χρειάζονται περίπου 19 μήνες για να εξεταστεί ένας μόνο φάκελος συνταξιούχου. Ενα ακόμα παράδειγμα είναι η μόλις μία εργαζόμενη στο τηλεφωνικό κέντρο του υποκαταστήματος, που προσπαθεί να εξυπηρετήσει 1.900 κλήσεις κάθε μήνα (63 κλήσεις τη μέρα)! 
  • Στην Υγεία ο σχεδιασμός της συγκυβέρνησης να βγάλει άμεσα σε διαθεσιμότητα 1.500 υγειονομικούς θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στις παροχές υγείας στο λαό. Ταυτόχρονα, όσα νοσοκομεία απομείνουν από τις συγχωνεύσεις θα λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες, με φθηνούς εργαζόμενους και με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων. Οσα νοσοκομεία δε θα κρίνονται «βιώσιμα» - σύμφωνα και με τις εξαγγελίες περί βιωσιμότητας του υπουργού Οικονομικών - θα κλείνουν. 
  • Στους ΟΤΑ, οι διαθεσιμότητες και η κινητικότητα θα έχουν άμεσες συνέπειες προς τους δημότες των λαϊκών στρωμάτων. Χιλιάδες παιδιά των εργατικών οικογενειών θα βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που οδεύει προς κατάργηση, θα περάσει επίσης στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και ουσιαστικά 100.000 και πλέον ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να μείνουν αβοήθητοι. Η μείωση των εργαζομένων στην καθαριότητα θα σημάνει τη μαζική είσοδο ιδιωτών σε αυτόν τον χρυσοφόρο για το κεφάλαιο τομέα. Μόλις χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης εγκαινίασε την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων με τη μέθοδο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την ανακήρυξη της αναδόχου εταιρείας.
  • Στον ΟΑΕΔ, η κατάσταση με τις ατελείωτες ουρές για το Ταμείο Ανεργίας, θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Τα διάφορα προγράμματα που «τρέχουν» από τον ΟΑΕΔ, θα καθυστερούν κι άλλο, καθώς, όπως λένε οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, οι υπηρεσίες είναι ήδη αποδυναμωμένες. Σε αυτά να προστεθεί και το γεγονός ότι στον ΟΑΕΔ έχουν περάσει οι λειτουργίες των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τη λειτουργία του.
Τα παραπάνω αναδεικνύουν ένα κυρίαρχο ζήτημα: Η επίθεση κατά των εργαζομένων του Δημοσίου, αφορά στο σύνολο των εργαζομένων, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη συνολικότερη δραματική υποβάθμιση των όποιων παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο κοινός αγώνας των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο την παρεμπόδιση και ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής που συντρίβει κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση, είναι αδήριτη ανάγκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις