Η κοροϊδία με το ΦΠΑ

Σε «πιλοτική εφαρμογή» βρίσκεται από την Πέμπτη 1 Αυγούστου η «μείωση» του ΦΠΑ (13% από 23%) που αφορά αποκλειστικά και μόνο στον κλάδο της εστίασης, δηλαδή στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού εκτός σπιτιού, όπως σε εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά. Το μέτρο εξωραΐζεται από την κυβέρνηση, από τα αστικά επιτελεία και ΜΜΕ ως «αναπτυξιακό» για τον τουρισμό και άλλους κλάδους. Αμετάβλητος στα ίδια εξουθενωτικά επίπεδα παραμένει και σήμερα ο ΦΠΑ πάνω σε όλα τα εμπορεύματα που πωλούνται στα κάθε είδους καταστήματα τροφίμων, όπως επίσης και ο ΦΠΑ στα εμπορεύματα που πωλούνται στα κάθε είδους καταστήματα λιανικής. Η «μαγική εικόνα» που επιχειρούν να εμφανίσουν έρχεται σε πλήρη ρήξη με την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, σε αγεφύρωτη αντίθεση με τα αλλεπάλληλα μέτρα φοροεξαχρείωσης, με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, με τα μέτρα που πάρθηκαν στα τελευταία χρόνια, γονατίζοντας το βιωτικό επίπεδο και τη λαϊκή κατανάλωση. Πρόκειται για απροκάλυπτο εμπαιγμό, για λογική που θα ζήλευε και ο «Χότζας».

Ο ΦΠΑ που ισχύει στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φάρμακα κ.ά.) από 9% που ήταν μέχρι και το 2009 απογειώθηκε σταδιακά κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 13%. Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τα άλλα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης από 19% διαμορφώνεται σήμερα στο 23% με αύξηση επίσης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Η φοροεξαχρείωση που συντελέστηκε στα τελευταία χρόνια μέσω των ειδικών φόρων κατανάλωσης είχε συνέχεια με το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ και φέτος και στα επόμενα χρόνια. Σε αστρονομικά ύψη απογειώθηκε η φοροληστεία που συνδέεται με το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών. Τα μέτρα που ήδη νομοθετήθηκαν, όπως η κατάργηση του γενικού αφορολόγητου ορίου και του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τα «αντικειμενικά κριτήρια», τα χαράτσια της λεγόμενης «αλληλεγγύης», του επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους, επίσης παραμένουν σε ισχύ και για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής». Επίσης, διατηρούνται και επεκτείνονται τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία, όπως και κάθε μέτρο που πάρθηκε στα προηγούμενα χρόνια.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση προβάλλεται και ως μέτρο τόνωσης του τουρισμού, μέσω της οποίας, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα και επιχειρηματολογία, θα τονωθεί η «απασχόληση». Πρόκειται για «λογική» που επίσης βρίσκεται σε οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα των λαϊκών στρωμάτων. Οι καλοκαιρινές διακοπές, αποτελούν δύσκολη επιχείρηση ακόμη και άπιαστο όνειρο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Και βέβαια ο φταίχτης δεν είναι (μόνο) ο ΦΠΑ στην εστίαση αλλά ολόκληρη η γκάμα της πολιτικής που κλιμακώνεται σε όφελος του κεφαλαίου. Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ) μετά και τα πολύμηνα μεταξύ τους παζάρια εξάντλησαν τη... «γαλαντομία» τους στο ΦΠΑ της εστίασης και ταυτόχρονα ανεβάζουν στα σκαριά μπαράζ από νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτή είναι η πολιτική που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια, πολιτική χωρίς την οποία δε θα ήταν σε θέση να κάνουν ούτε βήμα. Για το λαό υπάρχει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, χωρίς τα μονοπώλια, τα παράσιτα τους καπιταλιστές...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις