Επενδύσεις και «πολιτική σταθερότητα»

Κ
εντρικό στοιχείο της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ ήταν οι συζητήσεις και οι συμφωνίες γύρω από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, με αιχμή τους υδρογονάνθρακες. Ο Αντ. Σαμαράς, όμως, βρέθηκε στις ΗΠΑ και για να διαφημίσει στα αμερικανικά μονοπώλια τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αναζητούν διέξοδο στην Ευρώπη για τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους, ανταγωνιστικά προς τα ευρωπαϊκά και άλλα μονοπώλια. Ο Αντ. Σαμαράς μίλησε στις ΗΠΑ σε μάζωξη εκπροσώπων από τα μεγαλύτερα funds των ΗΠΑ, που, όπως γράφτηκε, διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 850 δισ. δολαρίων. Μίλησε ακόμα σε Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, τους οποίους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, με δεδομένες τις προϋποθέσεις για κερδοφορία που έχει διαμορφώσει ο αντιλαϊκός - αντεργατικός οδοστρωτήρας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Τ
ο ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών εστιάζεται κυρίως στον τομέα των ακινήτων και των τουριστικών επενδύσεων. Ισχυροί όμιλοι συμμετέχουν στους διαγωνισμούς εκποίησης τουριστικών, κυρίως, ακινήτων, που κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Για παράδειγμα, η αμερικανική NCH Capital πήρε ήδη την εκμετάλλευση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, ενώ ανάμεσα σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον Αστέρα Βουλιαγμένης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές Colony Capital, Dolphin Capital Investors και το επενδυτικό σχήμα Baupost, που έχει εξαγοράσει μέρος της Τράπεζας Πειραιώς και του ΟΠΑΠ. Το ίδιο σχήμα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το διαγωνισμό που αφορά στο 33% του ΟΠΑΠ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι διεκδικεί και 28 από τα κτίρια που βγάζει στο σφυρί το Δημόσιο, προκειμένου στη συνέχεια να τα νοικιάζει από το νέο αγοραστή!

Γ
ια την ίδια επένδυση, δημοσιεύματα στον Τύπο φέρουν να ενδιαφέρονται και δύο άλλα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία ζήτησαν από το ΤΑΙΠΕΔ να μη δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους. Αλλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η NCH Capital, επιδιώκουν επίσης να επενδύσουν στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας, μέσω του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ. Αλλο επενδυτικό σχήμα, με την επωνυμία Third Point, συμμετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean Oil and Gas, η οποία ελέγχει τα πετρέλαια του Πρίνου. Αμερικανικά κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί και στη Eurobank. Από την πλευρά τους, επενδυτικά σχήματα με τη συμμετοχή Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών στρέφονται περισσότερο σε κλάδους όπως η Ενέργεια, οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες. Ο οικονομικός Τύπος αναφέρει ότι ένα από τα μεγαλύτερα «κρατήματα» που έχουν τα αμερικανικά μονοπώλια να επενδύσουν κεφάλαια στην Ελλάδα, είναι ο φόβος μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας και ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας.

Α
υτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Αντ. Σαμαράς δέχτηκε και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για τη «συνοχή της κυβέρνησης» και την «πολιτική σταθερότητα» στην Ελλάδα, στις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ με μεγαλοεπιχειρηματίες. Ξέρουν ότι η πίεση του λαϊκού παράγοντα είναι μεγάλη και ότι πολύ μεγαλύτερη είναι η δύναμη του λαού, όταν τη συνειδητοποιήσει και την αξιοποιήσει για να φέρει αλλαγές προς όφελός του. Γι' αυτό η κυβέρνηση μιλάει για «εμπέδωση κλίματος ασφάλειας» στους επενδυτές, κλιμακώνοντας την καταστολή και τη συκοφάντηση του κινήματος. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, υποσχόμενος ότι αυτός μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα με το καρότο (βλέπε αυταπάτες και ενσωμάτωση) απ' ό,τι οι παραδοσιακές αστικές κυβερνήσεις με το μαστίγιο...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις