Η λαϊκή στέγη

ΩΤις τελευταίες μέρες, ένα ακόμα χαράτσι στα ακίνητα, το λεγόμενο σεισμόσημο, εμφανίστηκε στην επικαιρότητα μετά από δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, το οποίο σχεδιάζεται να επιβληθεί στη λαϊκή κατοικία, ώστε να απαλλαγεί το κράτος από τη συνδρομή και την αποζημίωση σε περίπτωση σεισμού. Το συγκεκριμένο χαράτσι προστίθεται σε όλα τα υπόλοιπα που αφορούν τη λαϊκή κατοικία (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΤΑΚ, ΤΑΠ, δημοτικοί φόροι και τέλη που επιβάλλονται ανάλογα με τα τετραγωνικά), την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση μεθοδεύει την άρση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία για χρέη στις τράπεζες. Αυτό που είπε χτες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πως: «Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευθεί απολύτως», είναι άλλοθι. Διότι, για ποια «προστασία» μιλούν, όταν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν όλα τα παραπάνω χαράτσια, αφού προηγούμενα έχουν φτύσει αίμα για να αποκτήσουν πληρώνοντας χρυσό στις τράπεζες ένα σπίτι; Οταν, με την ιστορία των πλειστηριασμών, στην ουσία εκβιάζονται οικογένειες για να πληρώσουν ό,τι μπορούν στις τράπεζες;

Σήμερα, χιλιάδες σπίτια εργαζομένων, λαϊκών οικογενειών βρίσκονται σε διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης, άσχετα εάν θα προχωρήσει ή όχι ο πλειστηριασμός. Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» έχει αποκαλύψει περιπτώσεις ανέργων που το σπίτι τους απειλείται για κατάσχεση λόγω χρεών προς το Δημόσιο. Και που τα σωματεία έδωσαν μάχη και απέτρεψαν τα χειρότερα. Πρόσφατα, μάλιστα, μέσα στον Ιούλη, η κυβέρνηση με νόμο θέσπισε διαδικασίες - εξπρές για κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας για χρέη προς το Δημόσιο. Αυτά συμβαίνουν σε περίοδο οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αυτή τη μοίρα επιφυλάσσει ο καπιταλισμός σε όσους με αίμα και ιδρώτα κατάφεραν να αποκτήσουν ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο... Τούς τα παίρνει με συνοπτικές διαδικασίες. Ο καπιταλισμός παίρνει τα σπίτια του λαού ή αναγκάζει τους εργάτες να στερούνται από άλλες βασικές τους ανάγκες για να πληρώνουν τις τράπεζες. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί η κατοικία, η στέγη, το κεραμίδι κάτω από το οποίο έχει ανάγκη να ζει η οικογένεια, είναι εμπόρευμα.

Η αστική προπαγάνδα, διαχρονικά, ένα από τα ...τσιτάτα που έσπερνε και σπέρνει για να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό και την προσφορά του ήταν το: «Οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια». Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Ο καπιταλισμός παίρνει τα σπίτια του λαού. Στο σοσιαλισμό δεν θα υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος άστεγος. Κι αυτά δεν είναι λόγια. Στην ΕΣΣΔ, για παράδειγμα, το κράτος θεωρούσε στοιχειώδη υποχρέωσή του την εξασφάλιση - παραχώρηση κατοικίας για όλους τους πολίτες, ενώ στο πλαίσιο της σχεδιοποιημένης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, υλοποιούνταν συνεχώς και προγράμματα βελτίωσης των συνθηκών στέγασης.

Τα όσα συμβαίνουν με τη λαϊκή κατοικία, κάνουν επιτακτική την ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για να αποτρέψουν μέτρα όπως η επιβολή νέων χαρατσιών, οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί. Και επιπλέον, το γεγονός ότι χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούν α καλύψουν την ανάγκη στέγασης, δεν μπορούν να πληρώσουν νοίκι ή τη δόση του δανείου, αποδεικνύει ότι τα λαϊκά συμφέροντα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Ο λαός χρειάζεται να παλέψει για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η λαϊκή στέγη θα είναι δικαίωμα εξασφαλισμένο για όλες τις οικογένειες και όχι εμπόρευμα για να θησαυρίζουν οι καπιταλιστές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις